Lene blogger om trender, tips og inspirasjon

Furugulv, hva gjør jeg?

Furugulv er nydelig, og det finnes flere måter å behandle det må. Tips og råd!


Hva kan du gjøre med furugulvet ditt? Happy Homes

Gulv behandlet med Trestjerner Gulvmatt (2050 Hvit sne)

Hei 🙂 Snart påske nå. Jeg har brukt påska i mange år til oppussing, men i år reiser Lenemannen og barna på ferie til sørlandet. Ren avslapping og kos med familie. Selv om Lenemannen begynner å bli gammel, og tror at han kan trene som 20 år tidligere, men havner på krykker så begrenser det litt trening, men ikke påskekos i påska. hihi (spørs som jeg får den marsipanharen av han nå…)

Hva gjøre med furugulv- happy homes

Furu behandlet med TreStjerner Gulvolje, 2045 Fjellgrå

Til tema- furugulv. Det er en tradisjon i Norge. Før brukte man gjerne bare grønnsåpe til å forsegle det med (grønnsåpe inneholder fett og voks) Da blir gulvet beskyttet, og det mørkner naturlig. Idag har vi flere alternativer. Enten du har gammelt gulv eller nytt, så har du flere valg.

Hva gjør du med furugulv- happy homes

Furu behandlet med TreStjerner Gulvolje, hvit

Har du kjøpt nytt gulv, må et behandles på en måte for å beskytte det. Uansett er det viktig for at resultatet skal bli jevnt, pent og skjoldefritt at du tar en god vask. Selv om gulvet er nytt, så sitter det støv nedi porene, som er viktig å få bort slik at produkter trekker jevnt ned. Vask er superKJEDELIG ,men superviktigVIKTIG! Vask gulvet med denne, Tretjerners rens.

Hva gjør du med gulvet- happy homes

Denne er suveret bra. Godt fettløselig. Går i dybden av treverket, og legger ikke igjen noen hinne som salmiakk og andre midler så du slipper å skrubbe og skrubbe etterpå for å få bort denne hinnen igjen. Egner seg til all rengjøring hvor fett skal fjernes. F.eks kjøkken, bad…Inneholder ikke lut, lukter sterkt men godt, fjerner fett raskt, ike bare flytter på det.. Anbefales:)

 

Oljet furugulv, naturell brun

Oljet gulv med trestjerners olje, naturell brun

Har du et et gammelt furugulv og det er lakkert, må lakken slipes bort. Bruk maskin. Mange leier ut maskin, hør med din Happy Homes Butikk. Hvis ikke du vil slipe, må du male. Da maler du med gulvmaling.

Du har flere alternativer å behandle gulvet på. Alt etter hvordan utseende du vil ha. Olje, lute, beise, bare lakke…eller male.

Jeg har en favoritt, synes det blir sååå nydelig. Treverket får et unikt fargespill, se her

Beise furugulv eller møbler

Behandlet med Tyrilin beis, farge 13 skumring Ser litt gammlet og slitt ut, men samtidig en lun liten bruntone. Nyyyyyydelig:)

Når du skal beise gjør du slik:

Hvordan beise furugulvHell beisen over i et rullekar eller malebøtte. Du trenger pensel, rull og vaskepels med forlengerskaft. Start langs listene, bruk en pensel her. Til resten av gulvet, bruk rull på forlengerskaft. Beise 2-3 bord om gangen i lengderetningen. Trekk av og jevn ut beisen med vaskepels, festet på nal på forlengerskaft. Fortsett så med neste 2-3 bord med samme metode. Bruk vaskepelsen til å jevne ut overlappinger ved skjøter underveis. Dra skrått over slik at det blir jevnt. Pass på å tørke av vaskepelsen underveis. Når du er ferdig, la gulvet få stå i 12 timer.

Interiørbeis farge drivved

Farge Drivved fra Jotun er fin på gulvet

Interiørbeis farge kullsort

Farge kullsort

Når du bruker beis på gulvet må det etterbehandles med lakk.

Lakke gulvet etter det er beiset med trestjerners lakkBruk forlengerskaft og ta 2-3 strøk. Den tørker fort, men vent minimum 4 timer mellom strøkene. Viktig ellers kan den krakkelere, eller bli klebrig

Olje furugulv:

Oljet gulv er lunt og nydelig. Gir en silkematt overflate, som er enkel å holde ren. Den kan brekkes i mange fine farger. Olje krever litt mere jevnlig behandling for å holde det like fint som med lakk, men ikke værre enn å gå over gulvet med en pleie en gang iblandt. Hvis du tar noen strøk med hardvoksolje etterpå, får du en hardere hinne, og et mye mer slitesterkt gulv. Du kan også lakke over gulvet etter du har oljet det 🙂
Slik oljer du gulvet:

Olje furugulvet, slik gjør du detPåfør oljen feltvis. 4-5 bord. Fordel oljen med rull på forlengerskaft langs hele bordets lengderetning. La oljen ligge blank og våt på treet i 5-10 min. Tilfør mere olje hvis den tørker. Bruk så en gumminal og trekk av oljen i lengderetningen. Overskyddende olje overfører du til neste felt. Tørk over flaten med en lofri klut, til flaten er helt tørr. Etter 12 timer etterpolerer du gulvet med en liten menge olje

Se mer beskrivende framgangsmåte av å olje gulvet her

 

Furu behandlet med TreStjerner Gulvolje, 2040 Kanel

 Ønsker du et lyst gulv, hvitpigmentere det, har du flere valg

Behandle furugulv med hvit olje

Behandlet med hvitpigmentert olje

Du kan olje med hvit olje– da blir det lyst og lekkert, oljet lunt utseende, ikke kjempelyst, men du ser hvittoningen godt. Gulvet vil gulne med tiden, for å dempe dette og bevare fargen behandle med hvit oljepleie innimellom

Du kan beise det med hvitpigmentert interiørbeis. Her velger du selv graden av hvitt som tilføres. Treverket vil gulne med tiden, og fargen forandres. Her må du etterbehandle med lakk eller hardvoksolje og ingen mulighet til å vedlikeholde det hvitt.

Du kan påføre hvitpigmentert panellakk. Her kan du også velge graden av hvitt som tilsettes. Denne trekkes godt ned i treverket, og gir ingen lakkhinne. Den må også etterbehandles med lakk. Hovedforskjellen på beis og panellakk er at panellakken er vannbasert, og får et mer «flatt» utrykk. Både lakk og olje har tilsatt lysfilter for å dempe gulningsprosessen.Hva gjøre med furugulv- happy homes

Hvis du kun ønsker beskyttelse kan du kun bruke hardvoksolje. Da får gulvet en naturlig farge, og det vil endre farge naturlig,-altså bli mørkere/gulere. Hardvoksoljen kan også brukes uten på vanlig olje eller beis.

Håper du ble litt klokere! Ellers er det bare å sende meg en mail 🙂

God påske 🙂

 

 


Lene - Happy Homes Norge

Skrevet av Lene Høiseth

Markedssjef og interiørekspert i Happy Homes Norge. Nordens største fargehandelskjede. lene@happy-homes.no

Del innlegget: