Lene blogger om trender, tips og inspirasjon

Furugulv, hva gjør jeg?

Furugulv er nydelig, og det finnes flere måter å behandle det må. Tips og råd!


Hva kan du gjøre med furugulvet ditt? Happy Homes

Gulv behandlet med Trestjerner Gulvmatt (2050 Hvit sne)

Hei 🙂 Snart påske nå. Jeg har brukt påska i mange år til oppussing, men i år reiser Lenemannen og barna på ferie til sørlandet. Ren avslapping og kos med familie. Selv om Lenemannen begynner å bli gammel, og tror at han kan trene som 20 år tidligere, men havner på krykker så begrenser det litt trening, men ikke påskekos i påska. hihi (spørs som jeg får den marsipanharen av han nå…)

Hva gjøre med furugulv- happy homes

Furu behandlet med TreStjerner Gulvolje, 2045 Fjellgrå

Til tema- furugulv. Det er en tradisjon i Norge. Før brukte man gjerne bare grønnsåpe til å forsegle det med (grønnsåpe inneholder fett og voks) Da blir gulvet beskyttet, og det mørkner naturlig. Idag har vi flere alternativer. Enten du har gammelt gulv eller nytt, så har du flere valg.

Hva gjør du med furugulv- happy homes

Furu behandlet med TreStjerner Gulvolje, hvit

Har du kjøpt nytt gulv, må et behandles på en måte for å beskytte det. Uansett er det viktig for at resultatet skal bli jevnt, pent og skjoldefritt at du tar en god vask. Selv om gulvet er nytt, så sitter det støv nedi porene, som er viktig å få bort slik at produkter trekker jevnt ned. Vask er superKJEDELIG ,men superviktigVIKTIG! Vask gulvet med denne, Tretjerners rens.

Hva gjør du med gulvet- happy homes

Denne er suveret bra. Godt fettløselig. Går i dybden av treverket, og legger ikke igjen noen hinne som salmiakk og andre midler så du slipper å skrubbe og skrubbe etterpå for å få bort denne hinnen igjen. Egner seg til all rengjøring hvor fett skal fjernes. F.eks kjøkken, bad…Inneholder ikke lut, lukter sterkt men godt, fjerner fett raskt, ike bare flytter på det.. Anbefales:)

 

Oljet furugulv, naturell brun

Oljet gulv med trestjerners olje, naturell brun

Har du et et gammelt furugulv og det er lakkert, må lakken slipes bort. Bruk maskin. Mange leier ut maskin, hør med din Happy Homes Butikk. Hvis ikke du vil slipe, må du male. Da maler du med gulvmaling.

Du har flere alternativer å behandle gulvet på. Alt etter hvordan utseende du vil ha. Olje, lute, beise, bare lakke…eller male.

Jeg har en favoritt, synes det blir sååå nydelig. Treverket får et unikt fargespill, se her

Beise furugulv eller møbler

Behandlet med Tyrilin beis, farge 13 skumring Ser litt gammlet og slitt ut, men samtidig en lun liten bruntone. Nyyyyyydelig:)

Når du skal beise gjør du slik:

Hvordan beise furugulvHell beisen over i et rullekar eller malebøtte. Du trenger pensel, rull og vaskepels med forlengerskaft. Start langs listene, bruk en pensel her. Til resten av gulvet, bruk rull på forlengerskaft. Beise 2-3 bord om gangen i lengderetningen. Trekk av og jevn ut beisen med vaskepels, festet på nal på forlengerskaft. Fortsett så med neste 2-3 bord med samme metode. Bruk vaskepelsen til å jevne ut overlappinger ved skjøter underveis. Dra skrått over slik at det blir jevnt. Pass på å tørke av vaskepelsen underveis. Når du er ferdig, la gulvet få stå i 12 timer.

Interiørbeis farge drivved

Farge Drivved fra Jotun er fin på gulvet

Interiørbeis farge kullsort

Farge kullsort

Når du bruker beis på gulvet må det etterbehandles med lakk.

Lakke gulvet etter det er beiset med trestjerners lakkBruk forlengerskaft og ta 2-3 strøk. Den tørker fort, men vent minimum 4 timer mellom strøkene. Viktig ellers kan den krakkelere, eller bli klebrig

Olje furugulv:

Oljet gulv er lunt og nydelig. Gir en silkematt overflate, som er enkel å holde ren. Den kan brekkes i mange fine farger. Olje krever litt mere jevnlig behandling for å holde det like fint som med lakk, men ikke værre enn å gå over gulvet med en pleie en gang iblandt. Hvis du tar noen strøk med hardvoksolje etterpå, får du en hardere hinne, og et mye mer slitesterkt gulv. Du kan også lakke over gulvet etter du har oljet det 🙂
Slik oljer du gulvet:

Olje furugulvet, slik gjør du detPåfør oljen feltvis. 4-5 bord. Fordel oljen med rull på forlengerskaft langs hele bordets lengderetning. La oljen ligge blank og våt på treet i 5-10 min. Tilfør mere olje hvis den tørker. Bruk så en gumminal og trekk av oljen i lengderetningen. Overskyddende olje overfører du til neste felt. Tørk over flaten med en lofri klut, til flaten er helt tørr. Etter 12 timer etterpolerer du gulvet med en liten menge olje

Se mer beskrivende framgangsmåte av å olje gulvet her

 

Furu behandlet med TreStjerner Gulvolje, 2040 Kanel

 Ønsker du et lyst gulv, hvitpigmentere det, har du flere valg

Behandle furugulv med hvit olje

Behandlet med hvitpigmentert olje

Du kan olje med hvit olje– da blir det lyst og lekkert, oljet lunt utseende, ikke kjempelyst, men du ser hvittoningen godt. Gulvet vil gulne med tiden, for å dempe dette og bevare fargen behandle med hvit oljepleie innimellom

Du kan beise det med hvitpigmentert interiørbeis. Her velger du selv graden av hvitt som tilføres. Treverket vil gulne med tiden, og fargen forandres. Her må du etterbehandle med lakk eller hardvoksolje og ingen mulighet til å vedlikeholde det hvitt.

Du kan påføre hvitpigmentert panellakk. Her kan du også velge graden av hvitt som tilsettes. Denne trekkes godt ned i treverket, og gir ingen lakkhinne. Den må også etterbehandles med lakk. Hovedforskjellen på beis og panellakk er at panellakken er vannbasert, og får et mer «flatt» utrykk. Både lakk og olje har tilsatt lysfilter for å dempe gulningsprosessen.Hva gjøre med furugulv- happy homes

Hvis du kun ønsker beskyttelse kan du kun bruke hardvoksolje. Da får gulvet en naturlig farge, og det vil endre farge naturlig,-altså bli mørkere/gulere. Hardvoksoljen kan også brukes uten på vanlig olje eller beis.

Håper du ble litt klokere! Ellers er det bare å sende meg en mail 🙂

God påske 🙂

 

 

149 kommentarer til “Furugulv, hva gjør jeg?

 1. Hvar sier:

  Veldig informativ side, og bra tips når det gjelder tregulv. Veldig vanskelig å bestemme seg når gulvet skal skiftes merker jeg… Så dette var nyttig!

 2. Katrine sier:

  Hei! Jeg har i dag påført biofa-grunning med hvit pigment på et ubehandlet furugulv. Tørket bort det overskytende etter en halvtime, men opplevde da at alt for mye av den hvite fargen forsvant også. Lurer på om det var feil å fjerne så mye? Planen er å påføre klar biofaolje i morgen, men vet ikke om jeg burde kjøpe en grunning til først siden det første laget muligens ble feil.

  1. lene sier:

   Hei:)
   Jeg kan kun svare på sjenerelt grunnlag, da jeg ikke kjenner til denne produsentens produkter. Men det høres her ut som pigmentet ikke har trukket ned i treverket. Det burde det helt klart gjort etter en halvtime. Når du tørker av overskydsoljen skal du dra svaber eller klut godt nedpå treverket, oljen skal ligge igjen nedi. Så du har ikke gjort feil, men treverket er ikke motagelig.
   Hvis du nå har på et nytt strøk, blir desto mere pigment liggende oppå, så ingen løsning det.

   Hvorfor det ble sånn..? Det har nok med grunnarbeidet ditt å gjøre. En god vask med trerens må alltid gjøres, selv om det er nytt,for å åpne porene. Når treverket så blir vått, får det en fiberreisning, så du må pusse over. Så en grundig fjerning av støv etterpå. Har du ikke gjort dette er det nok grunnen. En annen grunn for at treverk ikke er mottagelig, er hvis det er litt fuktighet i det..

   Hva gjør du? Du må nok slipe gulvet nå, for så å ta en grundig vask, før det pusses over igjen. Pass på at det er helt tørt før du oljer det på nytt.

   Dette er hva som KAN ha skjedd, hva som er sjenerelt logisk. Men jeg anbefaler deg å ta en telefon til denne leverandøren å høre med dem, før du nå gjør noe mer.
   Lykke til:)

 3. Lars sier:

  Er det noen måte å lysne lakkert tregulv på, uten å slipe? Tenker på lakk med farge e.l. Ikke bare å få slipt gulvet på hytta. det er blitt såpass mørkt og skjoldete, at det ville vært fint me noe nytt og lysere

  1. lene sier:

   Nei, beste løsningen for deg blir å male det. Da vasker du det godt med trerens. Slip lett over med slipepad på forlengerskaft (du kan evnt droppe det, men heften og varigheten til malingen blir dårligere. Så rull på 2-3 strøk med trestjerners gulvmaling i ønsket farge.
   Lakk med farge blir ikke et bra resultat på et fra før så mørk og skjoldete gulv.
   Lykke til og god helg:)

 4. Anders sier:

  Vi har et «barneslitt», oljet gulv. Oljen er polert ned i gulvet. Nå ønsker vi å beise gulvet med en lys beis. Må gulvet slipes? Bør vi evt. slipe gulvet selv? Hvilke produkter anbefaler du?

  1. lene sier:

   Er gulvet oljet, kan dere ikke beise oppå med en interiørbeis. Gulvet må vaskes godt med en trerens og slipes med maskin. Det klarer dere selv. Mange fargehandlere har det til utleie. Av de får dere en god brukerveiledning. Når gulvet rent, og lyst som nytt kan dere beise, og etterpå lakke. Det blir kjempefint:)

   1. Janne sier:

    Vi har samme problemet, og har nok ikke stort å pusse på. Er det ikke mulig å olje eller vokse det lysere heller?

    1. lene sier:

     Det eneste man kan gjøre er å tilsette hvitpigment i form av et produkt. Hvis treverket ikke er mettet fra før, vil det trekke ned å blande seg med det resterende. Er det mettet, blir det krise. Jeg har prøvd det på en planke med grått en gang(interiørbeis)resultatet ble stygt,- grøtete og møkkete farge. På brunt fungerer det ikke i hele tatt. Pigmentet kveler ikke. Så jeg anbefaler det ikke, men mulig noen andre har andre erfaringer:)

 5. Ragnhild sier:

  Hei!
  Vi har en ubehandlet benkeplate i eik -denne ønsker vi å få mest mulig hvit . Ønsker å påføre Tyrilin hvit interiørbeis og så olje den etterpå -kan det bli et bra resultat?

  1. lene sier:

   Ja, det blir bra, hvis du er helt sikker på at den er ubehandlet.. Benkeplater er stort sett satt inn med en olje fra leverandør, da vil ikke tyrilin fungere. Da må platen isåfall strippes først (Liberon stripper, det er ikke noe stor operasjon)Rens så med Liberon møbelrens, beis, avslutt med Bloom kjøkkenbenkolje. Anbefaler Bloom fordi den er vanntynnbar og vil ikke sette mørkere, gultone som oljebaserte oljer som finishng oil. Lykke til:)

 6. SAL sier:

  Hei,jeg har lutet et nytt furugulv. Må man vaske det før den skal oljes ?

  1. lene sier:

   Ikke hvis du går fra behandling til behandling uten å bruke det imellom. Pass bare på så det er helt støvfritt. Det som er superviktig er at det blir vasket før du luter, selv om det er nytt. Får du en fiberreisnng etter luten, må du pusse over, og fjerne støvet godt. Lykke til, og god jul:)

 7. Morten sier:

  Hei. Jeg har et oljet furugulv som jeg ønsker og forandre farge på.
  Er det mulig og få til uten og slipe det ned? ønsker og få det noe lysere.
  Gulvet er behandlet med Faxe olje med farge og med Faxe naturel på toppen.

  1. lene sier:

   Nei, desverre, du må nok vaske godt med trerens og slipe det. Lykke til:)

 8. Daniel sier:

  Hei hvor mye hvitpigmenter skal jeg blande i lakken for å gå gulvet hvitere ?

  1. lene sier:

   Spørs hvor hvitt du vil ha det, men anbefaler 20%. Utover det blir resultatet over tid oftest jevnere og penere hvis du setter pigmentet ned i gulvet først istedet. Da får du også et hvitere resultat. Lykke til:)

   1. lene sier:

    20 HT, ikke prosent!

 9. Kirsti sier:

  hei,
  har akkurat flyttet inn i en ny leilighet der kjøkkengulvet er hvitlutet. Gulvet var veldig fint, helt til jeg skulle vaske det. Vaskevannet ble helt hvitt pga mye overskuddslut (gulvet var tydeligvis ny-lutet), og etter å ha vasket gulvet med vanlig grønnsåpe to ganger, er nesten alt det hvite kommet av , og det ser veldig skjoldete, ujevnt og flekkete ut. Noen steder er planken nesten helt hvit, mens andre steder helt naturfarget/ikke noe lut igjen. Det virker som om det fremdeles ligger overskuddslut i gulvet etter et par vasker. Vil det se bedre ut etter flere vask? (hvordan vasker man egentlig lutet gulv?) Hvordan skal gulvet egentlig se ut?Før vask var jo gulvet nesten hvitt, mens etter vask er det mer naturfarget (enkelte steder i alle fall…) JEg kontaktet selgeren, han sa at han hadde lutet gulvet annet hvert år siste 6 årene , men ikke pusset det. Så jeg frykter jo at det som har skjedd er at luten fra siste omgang med luting ikke har trekt så bra inn enkelte steder… men det er vanskelig for meg å si siden jeg ikke har noen erfaring med lutet tregulv. Hva tror du?

  1. lene sier:

   Heisan:)
   Her har nok selgeren gjort en for dårlig jobb, desverre.
   Først: lut brukes for å nøytralisere garvesyren i treverket-fjerne gulningsprossessen. Dette skjer etter en behandling, og det skal videre kun etterbehandles.

   Før et gulv lutes, må det først vaskes med en rens-trestjerners gulvrens, et avfettende middel. Dette er utrolig viktig for å åpne porene, gjøre treverket rent og mottagelig for produkt. Hvis man da får en fiberreisning etter vask, må gulvet slipes lett over. Så påføres lut. Lut påfører man en gang, og GULVET MÅ ETTERBEHANDLES. Dvs man kan ikke lute annhvert år, uten en grundig rens og slip først. Slik som gulvet ditt er nå, hvor han da ikke har etterbehandlet det, har gulvet en porøs overflate med åpne porer som trekker til seg fett, smuss osv. Så når du vasker blir det skjoldete og stygt. Lut inneholder også litt hvitpigment,og er ikke porene åpnet før behandling blir dette pigmentet liggende oppå og inn i kluten din..

   Så du må nok til med en skikkelig jobb nå, desverre. Grønnsåpeflaska legger du langt oppå hylla. Den inneholder fettstoffer og voks som ikke har noe i treverket å gjøre. (grønnsåpe vasker ikke bort fett, den legger faktisk igjen mer..)
   Så først vasker du gulvet skikkelig godt med trestjerners gulvrens. Sterk blanding, flere behandlinger. Alle stoffer fra grønnsåpen må bort. Hvis gulvet nå har fått jevn farge, sliper du bare lett over det. Bruk pussepad på forlengerskaft. Hvis det enda er ujevnt og stygt må du på med slipemaskin. Etter sliping skal gulvet ikke bahandles mer med vann. Når det er helt tørt har du på et strøk med trestjerners gulvlut. Så må du etterbehandle med gulvet med enten olje, såpe for lutbehandlede gulv eller lakk.
   Siden dette er kjøkken anbefaler jeg deg lakk-trestjerners gulvmatt 3 strøk.

   Skjønner dette var surt:( (jeg tipper den forrige eieren har hatt samme problemet, derfor han har hatt på så mye lut flere ganger..)
   Gjør en innsats nå, så har du et nydelig gul i mange år:)
   (alternativt kan du male gulvet med trestjerners gulvmaling. Men du må alikevel vaske godt med gulvrensen, ellers vil ikke malingen sitte.

   Lykke til..

   1. Fra proff golvsliper.

    1. Å leige slipeutstyr fra butikk, er fyy! Maskinene er hobby, alt for lette, og ofte i dårlig stand.

    2. Grønnsåpe er bannlyst til bruk på gulv. Skal kun brukes om det blir brukt fra dag en, etter sliping. Men da kan kun det brukes, som behandling.

    3. Snakk alltid med faghandler før du behandler tregolv/vegger. ALLTID!

    Lykke til!

 10. Svein sier:

  har hatt en fagmann til å slipe mitt furugulv, lakket det etterpå med vannbasert lakk, nå begynner gulvet å åpne seg i skjøtene i lengderetning, noe det ikke var før sliping, er det gjort en dårlig jobb, eller er det noe jeg må forvente

  1. lene sier:

   Dette har nok ingenting med sliping og lakking å gjøre. Furugulv/heltre beveger seg- det krymper om vinteren og utvider seg om sommeren..Furugulv anbefales også å skrues, ikke bare limes..

 11. Isabell sier:

  Hei! Har lagt nytt furugolv å vil nå forandre utseendet på det. Aller helst vil jeg ha fargen drivved eller en lignende, og skal bruke olje. Ingen av faghandlerne jeg har vært hos har drivved fargen i olje eller en tilsvarende, så jeg lurer på om det er mulig om jeg bruker interiørbeis (i fargen drivved) å oljer oppå?
  Tusen takk for svar.

  1. lene sier:

   Jeg har blandet både drivved og skumring i olje. Fult mulig, bare å bruke resepten i en oljebase;) MEN fargen blir gulere, siden oljen i seg selv er gul. Derfor blir resultatet penere og mer likt drivved hvis du påfører en beis først og klar olje på toppen. Regn med at fargen blir litt mere gylden da også. Minst avvik får du nok med matt lakk, men den har selsagt ikke egenskapene til oljen:)

   1. Birgit sier:

    Hei Lene
    Vi har ett nytt furugulv som vi holder på å legge ned. Vi ville ha fargen drivved og oljet gulv. Ser at du anbefaler beis, og så olje. Må beisen tørke først? Og vil oljen da trekke jevnt ned i gulvet?
    Ellers har jeg googlet mye for å finne tips til behandling av gulvene og din blogg er virkelig til stor hjelp 🙂

    1. lene sier:

     Hei, takk så hyggelig da:)
     Jeg har vel ikke anbefalt beis også olje..Jeg har anbefalt beis, med matt lakk, den ser oljet ut.. Og jeg har anbefalt lut også hvit olje, hvis du vil ha et kjempehvitt gulv. Når du vil ha drivved effekt på gulvet, er det nok best å bruke beis, med gulvmatt lakk på. Det er fordi oljen i seg selv er gul, så når du tar olje oppå, vil nok fargen gulne en del, men jeg har ikke prøvd dette,så litt usikker. Jeg har prøvd å brekke drivvedresepten i olje, men den ble for gul.. Alternativt kan du velge en grå oljefarge, men da får du ikke det spillet i grått og brunt som du får i drivved og skumring(de er nesten like) Foreslår at du tar en test først, før du setter igang med hele gulvet. I prinsippet skal det gå fint å ta et strøk med beis- MÅ TØRKE I minst 12 timer før du begynner å olje det. Gi meg tilbakemeldig og gjerne bilde da:)

 12. Lise Rannem sier:

  Stue/kjøkken med 6 år gammelt furugulv. Ble levert ferdig lakkert fra produsent,men fikk nok ett hvitpigmemtert strøk etter legging. Nokså mye slitasje, huset er i Spania og ofte vært utleid. Håpløst å finne gulvsliper da tregulv ikke er så vanlig. Kan jeg lakkert med en mørkere farge over UTEN sliping , beise eller hva gjør jeg?

  1. lene sier:

   Uten sliping er dette umulig å få pent. Beis sitter ikke oppå lakk, og å blande et mørkt pigment i en klar lakk er ikke å anbefale, det er stor sjans for at det blir ujevnt og skjoldete resultat, og slites fort av igjen i gangsoner. Beste rådet mitt når sliping er umulig er å male gulvet. En lys gråtone f.eks..?

 13. Erik Pedersen sier:

  Hei
  Har du anbefalinger vedrørende hvor glatt de ulike overflatebehandlingene blir. Har opplevd at ullsokker på beiset gulv blir svært glatt.

  1. lene sier:

   Nei, ingen gode anbefalinger her.. Hvis du har beiset gulv, vil jeg tro du har olje, lakk eller voks på..jo blankere slettere overflate, jo glattere..

 14. Marit Sollie Aukland sier:

  Hei!
  Tusen takk, for en fantastisk god blogg! Jeg fikk både inspirasjon og ideer.
  Vi har et 30 år gammelt lakket furugulv so mer lagt som skipsgulv med mørk nating mellom hver gulvplank. Gulvet er blitt veldig mørkt! Det er rødbrungult! Jeg ønsker meg et lysere gulv, grålig???? Jeg liker gulvet foran, det som er behandlet med Tyrilin 13 Skumring, og det første bildet av gulvet som er oljet med Fjellgrå. Mitt problem er at jeg ikke klarer å se for meg om det blir fint når gulvet vårt er natet som skipsgulv. Jeg prøvde å legge inn bilde her, men det går ikke. Har du råd til meg hva tror du blir bra. På veggene har vi fargen Skagen, fra Jotun. Jeg liker fargen kjempegodt, den er grå med en svaaak undertone av brunt.

  1. lene sier:

   Du bør nok ikke gå på med en for lys beis, da vil fokuset bli natingen. Fjellgrå kan bli fin. Kan du sende meg bilde på mail? lene@vakrehjem.no

 15. Anders sier:

  Hei Lene. Du kan dine saker bra. Jeg ser at de behandler tregulvene på Gardermoen nå. Vet du hva de bruker der? Det er vel ikke noe sted det tråkkes mer i Norge? Så det som brukes der må jo være et veldig bra produkt? Hvis du vet hva det er, kan du si hva som gjør det så bra at de velger det produktet. Hilsen Anders.

  1. lene sier:

   Det vet jeg ikke..Forundrer meg hvis de bruker tregulv der, og ikke en prosjektvare, som er et gulv med vinylforsterket overflate eller homogent belegg. Det slites i langt mindre grad enn tregulv, uansett behandling. Husk at vinylklikk/plank ligner veldig på ekte treverk, og da går de over å polerer det med jevne mellomrom.. Er det tregulv, er det nok en sterk lakk som er på som de sliper og lakker på nytt med jevne mellomrom..Men jeg vet altså ikke..

 16. Nina sier:

  Hei.

  Har i dag faxelutet vegg, ønsker å skifte til ineriørbeis. Har nå prøvd å vaske med trerens og eddik(35%), men beisen blir likevel gråere enn den skal i fargen.
  Har du noen tips??

  Mvh
  Nina

  1. lene sier:

   Beisen blir nok gråere fordi med luten har du nøytrlisert garvesyren, så alt gult fra treverket er borte. I tillegg er det litt hvitpigment i denne luten. For mange er problemet motsatt, at fargen blir for brun fordi pga garvesyren, så de luter for å nøytralisere denne først. Jeg har ikke noe annet råd enn å velge en annen beisfarge med mer oker i..

 17. Kjetil sier:

  Jeg skal også renovere et gulv og leter rundt etter info, jeg har et furugulv som jeg egentlig skulle ønska å olja, men ALLE andre enn deg sier at msn må bruke lakk på gran og furugulv pga at d sprekker opp mye mer enn feks. eik. Jeg sier ikke du har feil, men lurer på hvor du har fått infoen fra? …ikke lyst å gjøre feil!

  1. lene sier:

   Hei du:)
   Jeg forteller her om måter du kan behandle et furugulv på. Jeg sier ingenting om hva som er best.. Men å olje eller grønnsåpevaske furu og gran har blitt gjort i mange mange år, pga beskyttelsen det gir treverket. Om dette gjør at gulvet sprekker opp mer enn med lakk, har jeg aldri hørt noe om og forundrer meg litt,- for en lakkhinne klarer ikke holde plankene mer sammen når gulvet først går.. Eik er hardere tresort og går mindre,men det forundrer meg altså at dette har noe med behandlingen å gjøre..Dette har med temperatursvingninger å gjøre. Kan undersøke den biten nærmere med leverandøren hvis du vil:)
   Det kan være «de andre tenker på fukt i treverket,(unngå å sette noe ned i treverket)-mulig hvis du kun skal lakke, ikke legge noe beis, lut eller olje i bånn, og velger å droppe vasken(ikke lurt)så får kanskje ikke treverket noe reaksjon.(det kan imidlertid få dårlig heft, å flasse av..)Med en gang du setter fukt til, får treverket en fiberreisning, som må pusses bort.

   Får du sprekker og gulvet kun er lakkert, blir treverket veldig sårbart i sprekken. Litt fuktighet da, så trekker det seg fort inn i treverket. Som kjent ligger lakken kun oppå treverket og ikke noe beskyttelse nedi. Med olje derimot, som trekker godt nedi, er gulvet mere motstandsdyktig ved en sprekk.
   Når det er sagt, så krever olje veldig vedlikehold i forhold til lakk, derfor anbefaler jeg ofte å lakke gulvet, men det kommer an på slitasjen. Vil du ha et oljet utseende, kan du lakke oppå med den nye trestjerners matte lakken.Beise, også lakke er jo også et godt, fint alternativt:) Mye handler om hvordan utseende du vil ha. Jo blankere lakk, jo sterkere. Men da vil du se en tjukk lakkhinne oppå. Ønskelig? Alt dette må vurderes i sammenheng med slitasjebruk, og hvor mye vedlikehold du vil legge i gulvet framover. Forståelig svar..?

 18. Torunn sier:

  Hei, har du erfaring med å beise en mørkere interiørbeis over Lady interiørbeis hvit? Vi kunne tenke oss en svakt brungrå, som passer til mørkt grått kjøkken med hvitoljet eik benkeplate og tilsvarende gulv. Hvitmalt tak. Vil fargen bli veldig annerledes når man har panelhvit underlag? Kunne tenkt oss farge tilsvarende Shabby. Takk for råd om du har erfaring:-)

  1. lene sier:

   Interiørbeis påvirkes enormt av underlaget. Den trekker ned, og blandes med det som er der. Så her spiller det noen rolle hvor mye hvitpigmnt og hvor mye garvesyre som er i treverket fra før. Så prøv dere frem! Antagelig blir fargen bare lysere. Vask godt med trerens først, det er viktig. Lykke til:)

 19. Helene sier:

  Hei!

  Vi har et paneltak i stua som tidligere eier har lutet. Jeg kunne tenkt meg et enda lysere tak, men ønsker ikke å male det. Kan vi bruke en panellakk i ekstra hvit, eller er det andre måter å få det lysere på (uten å male)?

 20. Fucoc sier:

  En flott artikkel; men hadde ikke vært dumt å rettlese litt her…

 21. Merethe sier:

  Er det noen (helst noen som har laget denne artikkelen) som vet hvilken farge som er brukt på gulvet på bilde nr 9 fra toppen og ned?? Der hvor det står under bildet «Bruk forlengerskaft og ta 2-3 strøk. Den tørker fort, men vent minimum 4 timer mellom strøkene….»

  Jeg skal beise et furugulv mørkt, men sliter med å finne en passende farge. Den som er brukt over her hadde vært super!

 22. Sverre sier:

  Ser at bilde 6 og bilde 9 er samme gulvet, dersom du holder musepeker på bilde 6, står det at det er beiset med tyrilin interiør beis.
  Jeg synes også fargen er spesielt fin og er interessert å vite beis type og fargekode/navn for denne. Alternativet er å fin studere farge kartet til Tyrilin.

  1. Merethe sier:

   Jeg har studert fargekartet til tyrilin nøye ja! Har også prøvebeiset med de fleste fargene. Ingen blir i nærheten av den fargen her… «Bark» er nok den nærmeste, men den blir mye mørkere. Ser ut som vi (etter mye prøving) ender med å blande «bark» med litt «lyng». Får da en fin brunfarge med glød i!

 23. Kjersti sier:

  Har du et råd om hvordan vi skifter farge på hyttegulvet? For 15 år siden la vi furugulv, og vi husker ikke nøyaktig hvilke produkter vi brukte. Først behandlet vi det mot gulning med Faxe lut eller Tre-Fax. Resten er vi sikre på: Vi oljet det med hvitpigmentert olje, og siden har vi vedlikeholdt med hvitpigmentert såpe. Nå vil vi ha en mørkere farge, helst en gråtone. Hvilke muligheter har vi? Finnes det noen vei utenom å slipe ned hele gulvet?

 24. Maria Sandbu sier:

  Hei. Vi har et gammelt tregulv fra 1920. Det har litt white wash effekt. Vet ikke om hvordan behandling det har hatt tidligere. Nå skal vi slipe gulvet og ønsker den samme effekten det er nå. Lakker vi det med hvitpigmentering? Hvor mange prosent for å få det lyst? Må vi lute først?
  Takk for tips.

  1. lene sier:

   Husk å vaske godt med trerens før sliping:) Anbefaler å få hvitigmentet ned i gulvet og ikke iblandet lakken. Stor fare for skjolder, spesielt over tid. Bruk et strøk med beis, kalkhvit f.eks eller gulvlut før lakkering. Lykke til:)

 25. Annette sier:

  Hei,
  Vi har slipt av flere lag med maling, og så vasket gulvet med gulvrens. Jeg lutet kjøkkengulvet og hvitvasket det etterpå og gjorde det samme med gangen, men har ikke rukket å hvitvaske det enda. MEN, gulvet i gangen er betraktelig hvitere etter bare luting enn kjøkkenet? Hva kan grunnen være til det? Jeg leste høyere opp om at luten kanskje da ikke har gått inn i treverket, vil det da hjelpe å hvivaske det eller vil det bare bli liggende over som en hinne da ?

  1. lene sier:

   Hvis pigmentet ikke har trukket seg ordentlig nedi treverket, blir du hvit på hånda når du tar på det. Da må dette ikke etterbehandles nei. Vask og slip igjen. Hvis dette ikke er tilfelle, er det fordi gulvene er gamle. Gamle gulv vil sjelen oppføre seg likt fra rom til rom. Det må du bare leve med, evnt ta et ekstra strøk. Men følg alltid med på metningsgraden

 26. Monica sier:

  Heisann!
  Jeg har et spisebord og en sjenk i eik heltre som er oljet og nå har gulnet veldig. Ønsker å få det lysere og en mer grålig overflate. Vasket med liberon trerens- hvor lenge skal den tørke før treet kan behandles? Synes treverket ikke ble lysere- og da jeg Beiset har med lady interiørbeis Patinagrå ble det for mørkt? Hva anbefaler du? Har kun prøvebeiset! Kan jeg få butikken til å tilføre hvit pigment til beisen jeg allerede har kjøpt?

  1. lene sier:

   På gammelt gulnet treverk kan det være en utfordring å få det lysere og gråere. Det er fordi garvesyren i treverket er så sterk, så det blir vanskelig å kvele den. Påfører du gråtoner, blir treverket ofte mørkere og brunt. Påfører du hvitpigmentert beis, som kalkhvit, vil hvitpigment blande seg med fargen fra før, og da ofte bli grålig. Jo mere grunnarbeid, jo heldigere resultat, så ta flere omganger med trerens og slip en del. Det beste resultatet kan du få med Bloom panelvoksserien. Butikken kan ha oppi mere hvitpigment ja.

 27. Hanne sier:

  Hei!
  Takk for fin informasjon og flott blogg! Vi skal legge bredt furugulv på en sommerhytte og ønsker en gylden glød i gulvet. Jeg tror den hvite beisen som er så populær nå blir for hvit for oss. Har du noe forslag til hvordan vi kan få et naturfarget furugulv til å holde på fargen sin lengst mulig og samtidig gi beskyttelse for bruk?

 28. Petter Hjortdahl sier:

  Hei !

  Har fått en jobbforespørsel fra en kunde, med ref fra din blogg. Du har særdeles liten kunnskap om gulv, sliping, farging etc. Du skriver så mye feil, som igjen slår tilbake på oss som driver med dette.
  Kjenpeflott med slike blogger, men da må dere bloggere ha nok kunnskap, før dere gir folk råd !
  F.eks…hvorfor skal man vaske gulvet med trerens før man sliper, ………..bland inn 20% pigment ( sykt mye), …… bruk 3 stjerners olje/lakk-utrolig dyre produkter, som heller ikke er spesielt gode.
  Uansett, sett deg mere inn i dette, før du villeder flere lesere:)

  Ha en riktig god jul

 29. arne sier:

  Hei. På et helt nytt furugulv har vi nå vasket/renset, lutet (hvitpigmert) og oljet (naturell). Alt med bruk av tilhørende Trestjerner-produkt og i følge bruksanvisningene. Jevnt over ser resultatet bra ut.

  Minuset er en del kvister i furugulvet som nå har blitt veldig synlige. Det kan virke som om luten ikke hadde trengt godt nok ned i trevirket i disse kvistene. Etter oljing og polering har dermed hvitfargen fra luten forsvunnet fra disse kvistene, og kvistene fremstår «naturell». Dette blir en markant fargeforskjell fra den hvitfargen gulvet ellers har fått etter lut og olje.

  Jeg lurer på hva vi kunne gjort annerledes for å unngå dette?
  a) Under vasking: Trenger kvister spesiell behandling under vaskingen, eller mye lenger tørketid enn treplanken ellers etter vasking for at luten skal trenge inn?
  b) Under luting: Må noen grep gjøres for å få arbeidet luten hardere ned i trevirket på kvistene?
  c) Under oljing: Kan vi ha polert/gnikket for hardt ved oljingen slik at deler av hvitfargen fra luten utilsiktet forsvant?
  d) Eller er det rett og slett slik at kvister er problematisk ved luting og oljing?

  1. lene sier:

   Her tenkte jeg at kvistene er for «feite til å ta til seg behandling. Men jeg måtte høre med proffene. Her er svar fra teknisk sjef i Scanox, Per Lund Nilsen:

   «Vi må kunne fastslå at «problemet» skyldes normale forhold da kvister ikke tar til seg lut eller olje. Det er ikke for mye polering som er årsaken.
   Furu har mye kvister og det er det som gir «liv» i treverket, men det er også slik at hvit innfarging av treet vil kanskje gjøre at kvistene fremtrer mer synlig. Sjelden jeg hører at noen ikke synes dette gir et flott utseende»

   Så det blir alternativ d. Hver sin smak ang utseende da.:)

   1. arne sier:

    Takk for svar. Etter nærmere vurdering har jeg kommet til at kvistene faktisk gir en flott variasjon i tregulvet.

 30. Else Marit sier:

  Hei:-) Vi kjøpte hus med gamle tregulv som vi slipte ned. Etterpå beiset vi to strøk, og lakket tre strøk med halvblank gulvlakk. Resultatet ble vi ikke så fornøyde med. Fargen ble altfor mørk, og vi ønsker nå et lysere gulv. Kunne tenke meg lyse grå eller hvite? Hva bør vi gjøre? Og noen gode tips til farger? På forhånd takk 🙂

 31. Anita Wille sier:

  Hei.
  Takk for supre tips!
  Endelig er tømmerhytten vår ferdig. Furugulvet du har beiset ser nydelig ut!! Så i
  morgen skal jeg beise gulvene med 13 skumring. Lurer bare på om man må etterbehandle med lakk? Kan jeg ikke bruke olje?
  Har du tips til en farge jeg kan bruke på tømmerveggene som matcher gulvet?
  Takknelig for tips:)

 32. Stine Eklund sier:

  Hei!

  Vet du om man kan bruke f.eks gulvolje farge fjellgrå eller Tyrilin beis, farge 13 skumring på et oljet eikegulv?

  Vennlig hilsen Stine Eklund

  1. lene sier:

   Har du oljet gulv, bruk olje igjen. Tyrilin er vanntynnbar:)

 33. camilla sier:

  Hei
  Vi har nylig lagt nytt furugulv på kjøkkenet og malt det grått med oljemaling. Men opplever at det blir fort skittent/flekkete. Tenker at jeg må behandle det igjen. Tips?

  1. lene sier:

   Bruk gulvmaling neste gang, og ta 3 strøk:)

 34. Eivor Jahren Kjus sier:

  Hei; veldig flott nettsted 🙂

  Vi har kjøpt oss helt ny hytte med lysnede tømmervegger/tak og gulv/dører/lister i en varm eikefarge. Vinduer er hvite, kjøkken-/baderoms innredning er i sort antikk. Synes eikefargen er litt vanskelig, siden jeg blant annet ønsker møbler i drivved som jo er mer grått. Er redd det blir for kostbart å male alle gulv/dører/lister på nytt. Har du tips til hvilke farger/materialer som vil passe sammen med eksisterende eikefarge? Vil det hjelpe å f.eks male dører og lister i hvitt? Hvilken farge burde vi ev. velge hvis vi maler gulvene om igjen?

  1. lene sier:

   Det vil nok hjelpe og lette utrykket å male dørene og listene som vinduene,også evnt taket, slik at vegg og gulv står igjen beiset. Men ikke helt lett å svare på siden jeg ikke har sett det.

 35. Maria sier:

  Hei. Etter mye googling virker det som jeg endelig har funnet en som har god peiling på beis og sånn.
  Jeg har nettopp slipt bordplaten på mitt gamle bord som var malt flere strøk gjennom tidene, tror treverket er furu. Jeg beiset det så i en mellommørk gråbrun farge fra Jotun, men resultatet ble en ganske mørk valnøttfarge. Sannsynligvis for oransje farge på treet i utgangspunktet. Krise. jeg vil ha det kaldt og lysere. Mer en lys drivved-aktig farge.
  Noen tips til hva jeg kan gjøre, uten å måtte slipe det enda en gang?

  Takker for all hjelp jeg kan få. Mvh Maria 🙂

  1. lene sier:

   Hei Maria:)
   Du kan bruke en maling og lakk fjerner. Liberon stripper f.eks.det er en grei prosess, da trenger du bare pusse lett over etterpå. En lys drivvedfarge er en utfordring på dette bordet. Du kan be de i malebutikken fjerne oker fra resepten. De hjelper litt. Eller du kan prøve Bloom trevoks eller panelvoks, det blir grått:) Lykke til:)

 36. Nina Huse sier:

  Hei.
  Veldig inspirerende side:-)
  Har du noen forslag til meg hva vi bør velge til behandling av nytt furugulv?
  Har IKEA grått kjøkken,ønsker en litt rustikk stil. Litt matt gulv med en hvit/gråtone eller så er jeg åpen for andre forslag.
  Vi har beiset snart hele hytta både innvendig og utvendig,så ønsker minst mulig jobb med gulvet. Lurer også på forslag til veggen i stua,har tømmerpanel og det er åpen stue/kjøkkenløsning. Har vurdert kalkhvit under fra tyrilin og patinagrå over.
  På forhånd takk for svar:-)

  Mvh Nina Huse

  1. lene sier:

   Type drivvedfarger som drivved fra Jotun, skumring fra Tyrilin..flere toner å velge i er flotte til den grå innredningen. Bruk trestjerners gulvmatt lakk på i 3 tre strøk, så får du god beskyttelse og et rustikk gulv:-) I stuen kan du kanskje bruke samme farge på den veggen som gulvet, siden det er åpen løsning?

 37. Kari-Anne sier:

  Hei
  Takk for nyttige tips! Er i gang med å pusse opp hytta. Har valgt hvitoljet trestjerners på de nye furugulvene etter å ha lest innlegg her. Er veldig fornøyd med resultatet. Det jeg lurer på er vasking av gulvet. Ikke redd for at det er krevende og tar tid, men hvordan får jeg feks bort svarte striper, skygger eller annet skitt jeg regner med kommer?

  Kari-Anne

  1. lene sier:

   Ha en trestjerners gulvrens i huset hele tiden, den vil ta det:-) Ikke bruk for sterk blanding, da kan den også ta vekk litt olje. Ha også oljepleie hvit i huset stadig for å gå over med den gjevnlig, så har du fine gulv i mange år:-)

 38. Lisa sier:

  Hei! Vi har tidligere oljet kjøkkengulvet i hvitpigmentert olje, men dette har ikke holdt seg pent, og jeg skjønner at dette ikke er egnet behandling for et kjøkkengulv. Tror du det vil bli bedre om vi renser det godt, oljer og lakkerer det, eller er det for sent? Må det slipes på nytt? Kan jeg evt male det, eller må det slipes da og? Vi skal nå slipe gulvet i stua og jeg er veldig i tvil om hva vi skal gjøre. Jeg liker hvordan oljene gulv føles og ser ut, men synes det krever for mye vedlikehold og er vanskelig å rengjøre. Vil gulvet oppleves som oljet men være lettere å vedlikeholde med en matt lakk på toppen? Vil det gulne? Vil et beiset og lakkert gulv holde seg lyst lenger og hvordan er det i fht rengjøring? Finnes matt lakk med hvitt pigment og holder dette seg i så fall fint? Hvis jeg sier at jeg vil ha et gulv som er lett å rengjøre, lyst og matt med lite vedlikeholdsbehov, hva ville du anbefalt til meg? 🙂 Mvh, Lisa

  1. lene sier:

   Det spørs helt hvordan det ser ut, hvor stor slitasjen har blitt. Litt pussing må du nok uansett beregne. Hvis du renser det godt med gulvrens, og det da blir fint, kan du olje også lakke det med trestjerners matt lakk. Da vil det beholde det oljede utseende. Ingen lakkhinne synes. Slip lett over etter pussing, og pass på intervalltid mellom alle strøk.
   Hvis du pusser det med maskin, blir det helt sikkert fint som nytt.
   Du kan alltid male det, da renser du det godt, pusser over det, grunn og mal 3 strøk

 39. Line sier:

  Hei!
  Flott blogg som jeg blir inspirert av!:) Finner masse nyttige tips til hvordan vi kan pusse opp gulvet vårt hjemme.
  Skal slipe ned det gamle furugulvet vårt og freshe det opp på nytt. Ser det er lurt å bruke trerens før sliping, noe vi har tenkt å bruke. Er usikker på fargevalg på gulvet. Har fått med noen prøver fra forhandler, og ser at type gråaktig blir litt vår stil.
  Har hvite vegger og hvitt tak i stue, kjøkken og korridor. Fargen shabby ser veldig fin ut, men har en tendens til litt blåfarge, som for meg gjør den litt «kald».. Vet du hva som kunne ha blitt gjort for å få bort denne blåfargen, og fått den bittelitt lysere?
  Hva er populære farger nå for tiden? Leser mye at man går for gråtoner. Drivved er også fint, men er redd for at det kan bli litt for mørkt.
  Håper på svar fra deg!

  1. lene sier:

   Type drivvedfarger er populære,og mye brukt, og det er nettopp fordi disse er en blanding av brunt og grått, ikke helt grå slik at det ikke får blålig skjær.
   Jeg tror ikke skumring fra Tyrilin(nesten samme som drivved fra Jotun) et strøk blir for mørkt..men det finnes også nå en som heter lys skumring også fra Tyrilin. Gå i butikken å se på denne:)

 40. Camilla sier:

  Hei! Vi skal legge ubehandlede furugulv på kjøkken og stue, og har tenkt å behandle de med lut og hvit hardvoksolje. Ønsker i utgangspunket et »hvitvasket» utseende. Jeg lurer på om det er mulig å benytte hvit gulvsåpe oppå hardvoksen?

 41. Rune Pedersen sier:

  Hei!
  Og takk for fin blogg 🙂
  Trenger tips i forbindelse med et eldgammelt tregulv som har dukket opp i huset vårt. Gulvbordene kan være 250-300 år gamle, og befinner seg på det som skal bli kjøkken.
  Gulvbordene er veldig lyse, nesten gråhvite, og dette har vi lyst til å beholde. Har du noen tips for å beholde så mye som mulig av det originale utseendet, og likevel ha et nogenlunde funksjonelt kjøkkengulv?

  Mvh
  Rune

  1. lene sier:

   Her kan det være lurt å ta kontakt med en erfaren gulvspesialist, siden dette er så gammelt. Det er ikke jeg.. Gulvet er helt sikkert ekstremt møkkete, og må renses godt før videre behandling med olje eller lakk. Men forhør deg med en tregulvspesialist:)

 42. Janne sier:

  Hei, har hentet masse inspirasjon her. Har en hytte fra 1980′ og har strippet stua og kjøkken innvendig ( det er et rom) vi har slipt ned en staves furugulv, først oljet vi med hvit olje, så et strøk med fjellgrå, nå skal vi lakke med gulvmatt lakk. Panelet er gammelt, så vi går for maling etter å ha testet interiørbeis og panellakk ( tanke). Det ble veldig skjoldete. Lurer på en greige farge, kalk fra jotun. Hva tror du vil passe med gulvet? Vi lurte litt på svart kjøkken, mulig det nye grå fra IKEA, eller hvit profilert. Valgets kval…De små dørene rundt fikk vi tips om å male mørk( brun sort). Brannmur i stua er i murgrå, med sort peisovn. Er litt redd for å få for mye grått. Taket og vindus lister blir hvite. Gode råd ønskes;)

 43. Olaf sier:

  Hei,
  Det står mye flott her om olje og lakk, men hvordan er det å male og vedlikeholde furugulv. Tenker på vask og eventuelt levetid før det må behandles på nytt. Vil det ellers tåle gulvvarme, bør det skrues eller limes. Og helt til sist. Hvordan er gran i forhold til furu?

 44. Tale sier:

  Hei,
  Vi har et ubehandlet furugulv som nå trenger behandling. Under gulvet er det fjell og ofte fuktig, så vi vil ikke male eller lakke fordi vi er redd for at det blir for tett. Kan lut og olje være en løsning? Det er ganske stor slitasje på gulvet.

  1. lene sier:

   Ja, de er abslutt en fordel med behandling som går ned i treverket istedet for noe som ligger oppå, det vil flasse av:)

 45. Siv Granum sier:

  Vi har oljet ett furugolv for 5 år med en brun farge fra 3 Stjernesolje. Nå ønsker vi ett lyst golv. Hvordan er det å slipe av den mørke fargen , har den trekt seg langt ned i treverket? Er det mulig å vaske av ojen/fargen slik at den blir lysere?

 46. Helle sier:

  Hei, vi pusser opp et hus fra 1900 tallet. Skal i gang å slipe gulvene i stuer og kjøkken. Der er smale granplank som nå er malte. Slipefirmaet anbefaler 3 strøk med hvitpigmentert lakk( matt eller blank). Jeg lurer litt på om hva som vanligvis ble brukt på 1900 tallet, om det er noen andre tips du ville gjort med gulvene? Feks luting? Og så matt klar lakk.

  1. lene sier:

   Før dagens metoder brukte de linoljebehandling eller vasket med fet såpe som grønnsåpe for å imprignere treverket. Begge deler uten noe lysfilter, som gjorde gulvene mørke,-og matte, men skjønne. Det som er lurt at dere tenker på er hvordan dere vil at gulvet skal se ut om noen år. Hvis du ikke tilfører noe som hemmer eller svekker gulningsprosessen, vil det gradvis gulne og mørke. I en lakk med hvitpigment finnes ikke et lysfilter, og treverket vil gulne under lakken. Tilsettes hvitpigment i 3 strøk, blir det ganske lyst da, og det vil ta lenger tid. Jeg har ikke så mye erfaring med lakk tilstt pigment over tid.- Kun min egen, hvor jeg bestilte i sin tid dører som var tilsatt hvitpigment i lakken. Etter ca 3 år, var de skjoldete, da de gulnet ujevnt, og jeg måtte male de. På gulvet er det riktignok en større flate, så lyset sprer seg bedre. Ta en prat med gulvfirmaet om hva slags erfaring de har etter 5 år-10 år..og hva slags lakk de bruker, og hvor mye hvitpigment de tilsetter.
   Lut vil stoppe prossessen. Panellakk har lysffilter og vil hemme prosessen. Våre selgere/leverandører anbefaler å tilføre hvitpigment først, for så å lakke,men jeg vet de lærde strides her.. Til en kunde ville jeg anbefalt to strøk med vannbasert hvitpigmentert panellakk i 2 strøk, for så å lakke 3 strøk, eller lute, for så å lakke. Med lut blir fargen over tid litt gråere enn med kun hvitpigment. Hør hva gulvspesialisten sier om sine produkter, hvordan de er oppbygd og hva om skjer etter noen år. Lykke til:)

 47. Solveig sier:

  Hei! Har beisa kjøkkeninnredningen med Tyrilin skigard. Resultatet blei veldig bra, men då eg skulle lakke det med trestjerners gulvlakk (vannbasert) etterpå, skjedde det noe rart. For det fyrste blei fargen mykje lysere og noen plassar forsvant på ein måte beisen slik at det blei lyse flekkar og veldig skjoldete. Usikker på treverket, men det var behandla med lut. Det blei vaska med salmiakk og pussa. Skjedde ingen reaksjonar mellom luten og beisen, men var tydelegvis ein reaksjon mellom luten og lakken. Er det ein annen måte eg kan etterbehandle det på? Er eit ganske stort kjøkken, så ønsker ikkje å pusse alt ned igjen! Og det trenger å vere litt slitesterkt og motstandsdyktig mot vatn.

  Har i tillegg brukt noe som heiter Behandla frå IKEA på eit spisebord. Resultatet blei kjempebra, men lurer på kva eg skal etterbehandle det med? Er samme greia med det, må vere motstandsdyktig mot vatn. Bordet var ikkje behandla med lut, men satt inn med grønnsåpe trur eg. Er ikkje så veldig farlig om det må behandlast ofte, så lenge det beheld fargen.

  På forhand, tusen takk! 🙂

  1. lene sier:

   Her har rett og slett noe av pigmentet blandet seg i lakken ved påføring, og resutatet blir lyse flekker og skjoldete. Dette skjer hvis beisen ikke har herdet ferdig (viktig å lese bakpå, vente nok antall timer, selv om overflaten kjennes tørr ut) Eller du har påført for mye beis, uten å stryke av overflødige, eller du har tatt to strøk.( kun et strøk beis anbefales, fordi denne inneholder oljemolekyler) Noe av pigmentet blir liggende oppå treverket, det synes ikke før du påfører lakk. Etter man har beiset, før lakkering, er det viktig at treverket er helt tørt, dra hånden over, og ingen farge skal sitte på hendene. Slip gjerne over med fint sandpapir før lakkering. Nå er det ingen annen mulighet hvis du ikke vil ha de slik, enn å slipe ned, eller bruk en maling/lakk fjerner og begynn på nytt! Eller du kan male.. Hvis du handler produkter hos en faghandel, så vet de fremgangsmåten osv. Lurt å forhøre seg med de før start, for å slippe ekstraarbeid;)

   Produktene til Ikea må du nok spørre de om, eller ringe produsenten.

 48. Maria Angel Joachimsen sier:

  Hei! Det er søndags kveld og jeg holder på å behandle gulvet med Lady interiørbeis som jeg har blandet i 3 stjerner matt gulvlakk. Nå er jeg imidlertid gått tom for beis, og vil gjerne ha et strøk til på gulvet for å få litt mer farge. Jeg har 3 stjerner gulvmaling i samme fargekode som beisen. Kan jeg blande gulvmalingen i lakken på det siste strøket? Takknemlig for raskt svar…
  Mvh Maria

 49. Marita sier:

  Hei
  Har furugulv på stua, som er oljet med naturell olje for mange år siden. kan jeg da olje det på nytt med hvit olje? Eller må jeg slipe? Skal man ikke uansett olje det med jevne mellomrom?
  På forhånd takk for svar 🙂

 50. PEH sier:

  Hei.

  Vi har oljet et hardvedgulv, og det ble skjoldete og noen steder ser man penselmønsteret. Tørket i ca 10 timer. Hva gjør vi? Lar det tørke helt, og så slipe det for så å olje det igjen.

  PEH

  1. lene sier:

   Ja, vask godt over med trerens, og slip gulvet på nytt

   1. anita sier:

    Hei fin blogg.jeg skal slipe et parkett gulv å lakke.skal jeg da også rense gulvet for så å slipe ned før lakkering?

 51. Ina sier:

  Hei. Jeg har nettopp slipt ned et bord som opprinnelig er furu… og jeg liker IKKE furu. Men jeg ville ikke ha det mørkebrunt lenger heller. Så jeg fant ut at jeg skulle beise det med drivved fra jotun. Nå har jeg beiset to lag og det begynner å komme seg. Jeg er på utkikk etter å etterligne fargen på «massiv» serien til Bohus, litt mer natur. Men som sagt så liker jeg virkelig ikke furu, og man kan jo fortsatt se på bordplaten at det er furu under. Skal jeg ta et tredje strøk bare på bordplaten? (Beina er fine). Eller finnes det en lakk med farge som på noe vis kan få det til bedre? Uerfaren og i villrede her….

 52. sissel paulsen sier:

  Takk for kjempefin blogg. Jeg har en furu kjøkkenbenkeplate som jeg tror jeg har lutet første gang. Etter mange års bruk med sliping og oljing underveis har den holdt seg godt,men den er blitt veldig ujevn i fargen. Det betyr at benken er kvit og fin flere steder ,men også ganske gul der hvor det har vært slipt mest. Er det mulig å få en like kvit og fin farge overalt. Må platen da slipes ned like mye overalt eller må platen lutes på ny. Er det mulig å bruke en gulvolje med kvit pigment. Jeg har tidligere brukt en klar olje beregnet på benkeplater. (redd for å bruke en gulvolje på en kjøkkenbenk) håper noen har noen gode råd til meg:)
  Ps er det noen som har erfaring med å bruke en gammel gulvolje. Jeg vedlikeholder også mitt tregulv på soverommet for tida og har funnet faxe gulvolje kvit som sikkert er ti år gammel nå. Den ser helt fin ut og jeg lurer på om jeg kan bruke den selv om det står holdbar 2 år på boksen !:)
  Mvh Sissel

  1. lene sier:

   Der flaten er gul,er hvitpigmentet slitt ned. Vask godt med en trerens/møbelrens, og helslip hele platen godt til du får en jevn farge. Når du har oppnådd det, kan du lute eller tilstette beis med hvitpigment, for så å olje med en kjøkkenbenkolje oppå. Kjøkkenbenkolje er godkjent til matlaging, ikke bruk gulvolje på benk/bord. Hvis du bruker en vanntynnbar olje, som Alanor sin Bloom, setter du ikke gultone. Lykke til:)

   1. sissel paulsen sier:

    Tusen takk for et raskt og informativt svar. Mvh Sissel

 53. Josephine Stapnes sier:

  Hei
  Jeg har et gamelt eikebord, som jeg har slipt ned. Ønsker å behandle bordplaten silk at man lett kan tørke vekk søl fra bordet, og at ting ikke trekker inn i treverket. Men ønsker fortsatt å ha den opprinnelige eike fargen. Jeg fikk anbefalt hvit panellakk, men er redd for at den blir for lys. Har sett litt på trestjerners matt lakk, men er usikker på hvordan resultatet blir. Ønsker en overflate hvor en ikke kan se at det er lakk på. Tror du trestjerner sin matte lakk vil være det beste alternativet?
  Håper på svar 🙂

  1. lene sier:

   Hvis du ønsker å beholde den opprinnelige eikefargen er det ingen poeng i å tilsette hvitpigment i form av en panellakk. Det er riktignok et lysfilter i panellakk som hindrer gulning, men det høres ut som du synes det er greit med den naturlige prossessen, så kan du bare ha en topplakk eller olje det. Trestjerners gulvmatt er kjempebra,da ser du ingen hinne, og bordet ser naturlig ut. Ta minst to strøk. Jeg har brukt den selv på et par bord, og er veldig fornøyd med det.(det slites fortere jo mattere det er da) Du kan også olje det, da anbefaler jeg Bloom kjøkkenbenkolje, den er vanntynnbar og setter ingen ekstra gulning på treverket. Lykke til:)

 54. Lill Therese sier:

  Hei!
  Ser ut som det er gode råd å få her,
  og det trenger vi!
  I dag luta vi furugulvet i det nye, gamle huset vårt, og opplever dessverre at resultatet er blitt ujevnt. Hva kan vi gjøre?
  Vi er frustrert og fortvilet etter en lang prosess med å pusse ned gulvet. Planen videre er å olje det. Vi bruker Tre stjerners produkter.
  Vi setter stor pris på svar.
  LT&JM

  1. lene sier:

   Å, sånt er så kjedelig og arbeidssomt:(
   Litt vanskelig å si hva som har skjedd,men kan svare på generelt grunnlag. Går ut fra at dere har brukt trestjerners gulvlut. Den har tilsatt litt hvitpigmnt, og jeg tenker at det er det som har gjort det ujevnt, og det kan være av forskjellige grunner. Det kan være redskapen dere har brukt,en kvalitetspensel som etterlater et jevnt strøk er viktig. Det kan være dere ikke har ristet/rørt ut pigmentet godt nok, da blir det ujevnt. (pigmntet ligger på bunn av flaska ved innkjøp og krever en skikkelig lang risting) eller så er det i de fleste tilfellene forarbeidet på underlaget, som gjør at pigmetet trekker ned forskjellig.- Det er viktig med en god trerensvask før sliping. For å avfette,å åpne porene. Støvet skal fjernes med støvsuging, mopping, og det må være helt rent og støvfritt før etterbehandling. Noen vasker over etter sliping, så gulvet blir veldig vått, da kan gulvet få en fiberreising, som gjør at man må lettslipe over. Hvis man har en fiberreising og luter/beiser blir resultatet skjoldete.

   Hvis pigmenet er overflødig (noe ligger oppå)går det bort ved å vaske over med trestjerners rensen igjen (husk å vaske over med rent vann etterpå!)for så å slipe over, da kan det være nok med slipebrett. Hvis det da ser greit ut, kan dere olje med en hvitpigmentrt olje. Alternativt må dere nok slipe over gulvet skikkelig en gang til med maskin, og begynne på nytt. I alle tilfelle blir nok dette uansett det beste, selv om det er en kjedelig møkkajobb:P Men lurt da å finne ut hva som trolig har forårsaket ujevnhetene, så det ikke skjer igjen.
   Lykke til, og god jul:) (sender dere før og -etterbilder og deler erfaringer blir jeg UTROLIG GLAD, lene@vakrehjem.no :-))

 55. Gry sier:

  Hei, dette var en helt topp blogg. Har fått svar på mange av mine spørsmål allerede og gått til innkjøp av gulvrens, lut og olje, så nå skal det testes ut på «testmøbler» kjøpt på finn før jeg setter igang med tak og vegger:-)
  Har et par spørsmål i den forbindelse som jeg håper du kan rådgi oss med:
  Tak og vegger er i dag gulnet furu (hytte på fjellet) og vi ønsker oss et ganske hvitt tak, men ikke malt og vegger med farge drivved eller grånet. Vi antar da at ihvertfall taket bør lutes først og muligens også vegger? Har også hørt at det kan være vanskelig å få det fint med beis (vanskelig å unngå skjøter/overlapping) og at det vil være enklere å påføre olje. Er du enig i dette og vil vi klare å få taket hvitt nok (nesten helt hvitt). Har du tips til olje med farge på olje til vegg som er grånet?

  1. lene sier:

   Dere kan godt lute taket, men hvitest blir det nok med bloom panelvoks-1-2 strøk, eller en høyt hvipigmentert beis. Luten vil nøytraliere garvesyren,og stoppe gulningsprosessen fra der den er i dag,-og den er tilsatt litt hvitt, men ikke så mye.
   Jeg har mest erfaring med beis på vegger, ikke hørt om noen tilfeller at det blir skjoldede. Veldig vikig med grunnarbeid og rett påføringsusyr. Fordelen med beis kontra olje er at det er et lysfiler i de fleste vannynnbare beisene idag. Men olje gir et penere utseende. Den gir treverket en særegen glød. Dette er vikig for mange. (Oppå beis kan dere evnt vokse for å skape det samme) Olje er lettere å få jevn, grunnet oljen flyer godt, men alså også god erfaring med beis. Når det gjelder farge grått/grånet på gammel gulnet treverk, kan det være en ufordring, da fargene vil blande seg, og ofte bli mørkere, det grå kommer mindre frem enn på nytt panel. Sett allid en prøve først! Lykke til:) Les gjerne hytteinnleggene jeg har skrevet her inne, inspirasjon til farger.

 56. Mari sier:

  Hei, jeg har et gammelt parkettgulv som er lakket. Gulvet har gulnet, og er ikke særlig pent. Hvordan skal jeg gå frem for å få bort det gule, og få et mer hvitt/grålig resultat?

  1. lene sier:

   Da må du bruke gulvslipemaskin og slipe ned gulvet godt. Etterpå kan du behandle med en hvit olje eller panellakk etterfulgt av lakk. Lykke til:)

 57. Erik sier:

  Hei hei! Kjempe fin og nyttig blogg dette her 🙂 Jeg har selv blogget om tregulv av forskejllige typer, det var slik jeg fant din blogg. Ta en titt innom min blogg en dag 🙂 Hilsen E

  1. lene sier:

   Takk for hyggelig tilbakemelding:)

 58. Alf sier:

  Hei! Jeg har stående en 3 liter fakse gulvolje naturell fra 1997, og skal nå olje gulvene på nytt etter rens. Jeg vil gjerne ha hvite pigmenter i oljen. Hvilke pigmenter er brukt i de ferdigkjøpte hvite oljene? Og hva kan jeg event bruke som tilsetning? Zinkhvitt?
  Mvh
  Alf

 59. Berit R. sier:

  Hei, takk for mye gode råd her 🙂 Har lest på bloggen din med stor interesse.
  Vi skal behandle våre gamle heltre furugulv. Jeg har tenkt å prøve meg på tipset ditt om å først lute det, og deretter olje med hvit gulvolje. Det jeg ikke er sikker på er hvor lenge jeg må vente mellom hver «operasjon». Ser at luten er overmalbar etter 1 time, brukstørr etter 5 timer. Skal jeg vaske gulvet på nytt mellom luting og oljing? Eller kan jeg olje gulvet direkte 1 time etter lutingen?

  En annen ting jeg er usikker på er vedlikehold av gulvet. Noen steder får jeg vite at det holder å vaske med oljepleie regelmessig, mens andre steder at man skal olje gulvet på nytt hvert år eller annethvert år…. hva mener du om dette?
  Vh Berit

 60. Turi sier:

  Hei,
  Vi har akkurat fått pusset ned furugulvet vårt, og det er blitt lut og såpebehandling (av profesjonelle) . Vi har nå vaska det for første gang med hvitpigmentert såpe, og det er blitt litt skjoldet, akkurat som hvitfargen forsvant litt. Treverket er veldig «tørt» som også gjør det vanskelig å vaske. Burde vi gå flere runder med såpebehandling? Det ble også litt flekkete etter vi har gått på det (før vask). Skulle også ønske gulvene kunne være enda litt hvitere enn de er.

  1. lene sier:

   Å gjenta såpebehandlingen bør kunne gi en mer mettet og vaskbar overflate, og jevne ut evt skjolder. Man må også tilstrebe å dra moppen i gulvbordenes lengderetning for å oppnå best mulig resultat.

 61. Pia Mikalsen sier:

  Hei!
  Vi har et SIljan furugulv som er 35 år.Vi har slikt ned og lakket 2 ganger.Er det mulig å slipe ned på nytt og sette farve på.Heller det enn å legge parkett over.?
  Flotte svar på diverse spørsmål fra rundt omkring-:)

  1. lene sier:

   Hei,regner med gulvet har en 20mm tykkelse. Da kan du slipe ned 4-6 ganger. Skal dere legge parkett, så fjern furugulvet først.

 62. jakob sier:

  Hei.Dette var en artig tråd med mange gode råd! Har gravd fram et flott heltre grangulv på mitt lille kjøkken i gammel obos-leilighet. Har mest lyst til å behandle det med grønnsåpe, det blir pent og lukten! Men jeg lurer, hvis det viser seg at gulvet fliser, eller at det er en upraktisk behandling for et kjøkkengulv, er det mulig å få ut alt fett og såpe med vanlig gulvrens, selv etter mange såpebehandlinger, slik at gulvet kan oljes eller lakkes?

  1. lene sier:

   Ja, det er nok mulig, men du må ta noen runder. Anbefaler å slipe gulvet med maskin.

 63. Carina Pedersen sier:

  Hei. Vi har nettopp kjøpt et hvitoljet stuebord i eik. Fra før har vi et oljet tvbord i eik som vi ønsket å få i samme farge som det nye stuebordet. Etter råd fra malebutikker ble valget fargen skyggegrå (Trestjerner gulvolje oljebasert). Dette ble ikke det resultatet som vi ønsket. Det er ikke lett å finne hvitoljet olje. Har dere tips til konkret navn/nr på hvitoljet olje, og kan vi male oppå den fargen vi har nå?

  1. lene sier:

   Hei, det er veldig vanskelig å få det gamle til å matche med det nye, da treverket har gulnet. Nå har dere allerede hatt på en olje, og da er treverket helt mettet, og det går dårlig å få hvitpigment til å kvele det som er. Så dere må påføre en stripper/malings fjerner først nå, hvis dere fortsatt ønsker å olje det. Da er det å bruke kun en hvitpigmentert olje, grått blir sjelden bra på gulnet treverk.
   Dere kan male det ja. Må vaske grundig med en tre rens/avfettende vaskemiddel, slip over det, påfør to strøk kvist og sperregrunn før maling i ønsket farge og glansgrad.

 64. Kare sier:

  Hei!
  Jeg har et ca 16 år gammelt ubehandlet furugulv, som jeg vil ha lysere (gjerne litt gammel grått). Som du sikkert skjønner siden det er ubehandlet, har det gulnet. Problemet er derimot ikke at det har gulnet, det er at der skapet mitt har stått (dette er på et soverom) er gulvet så godt som nytt.
  Hvordan kan jeg få en jevn farge? Maling er uaktuelt, og vil helst slippe å slipe.
  Har egentlig allerede kjøpt hvit gulvolje, men er lut eller lakk bedre for en hvit/grå farge?
  Har lest mye over her, og ser at et godt forarbeid er viktig for å få jevnt resultat(har kjøpt inn trestjernes gulvrens), men det hjelper vel ikke når fargen på gulvet er så forskjellig?

  Skjønner det blir mange spørsmål, men setter veldig pris på svar!
  (går ikke an å legge ut bilder, så kan sende bilde av farge forskjellen hvis det hjelper litt)

 65. May Lise sier:

  Hei. Vi pusset ned vår eikeparkett, beiset den lys og hadde på 3 strøk med 3 stjerners gulvlakk. Fulgte det som står på ang tørketid osv. Nå er lakken likevel blitt skjoldete og gulvet ser skittent ut. En kan for eksempel se sporene etter hjulene på støvsugeren, der er liksom lakken blankere i sporene. Er det noe vi kan gjøre for å få det jevnt igjen?

 66. May Lise sier:

  Vi brukte matt lakk.

 67. Hege sier:

  For en fantastisk blogg! Her får man bedre hjelp enn hos de fleste stedene jeg har vært innom i det siste. Den første plassen visste ikke forskjellen på gulvolje og gulvlakk…
  Jeg er midt i oppussing av ei gammel furutrapp. Vi har pusset den ned så godt det lar seg gjøre. Har valgt hvitt i rammen rundt, men jeg finner ikke ut hvilken farge vi skal ha på trinnene. Gulvet i 1.etg og 2.etg er litt rødbrun eikeparkett. Alle veggene er foreløpig hvite. Ønsker ei matt trapp, så velger gulvolje. Jeg snuser på kanel, hassel eller eikenøtt? Har du noen innspill? Eller skal man velge mattlakk i stedet og droppe oljen?
  ? Hadde vært supertakknemlig for innspill!

  1. lene sier:

   Hei, med olje i en trapp må du beregne litt vedlikehold. Oljen (fargen) vil slites av der det tråkkes mest. Med lakk slipper du dette, men du vil ikke få samme gløden med beis og lakk som med olje.. Lykke til 🙂

 68. Knut sier:

  Har kjøpt en leilighet med intens rødtone i beiset gulv. Dette blir litt skrikete for oss og vi vil gjerne få gulvet grått og matt på en rimelig men langvarig måte. Vil ikke ha malt gulv heller egentlig.

  I utgangspunktet tenkte jeg å mattslipe gulvet, for deretter å lakkere med grønn farget lakk, og deretter grå. Om det blir lyst eller mørkt grått er ikke så viktig, men at det blir jevnt og holdbart er et must. Er planen grei, eller vil den gamle beisens rødfarge skinne gjennom all lakk uavhengig av lakkfarge?

  1. lene sier:

   Hei, jeg tror ikke du klarer å kvele den rødtonen nei, iallefall ikke uten at det ser»skittent» og ujent ut. Vil anvefale deg å slipe ned beisen. Litt forskjellig hvor langt ned beisen har trukket, men gjør et forsøk et sted før du evnt tar hele gulvet.Lykke til 🙂

 69. Dagfrid sier:

  Hei, Vi vurderer å beise furgolvet på hytta med fargen skumring, for så å lakke med mattlakk etterpå. På veggen (nytt furupanel) ønsker vi ein lysare farge, men er usikker på kva som kan passe. Vi har kvitlasert panel i taket. Har du nokon forslag til kva farge vi skal velge på veggen som kan passe med skumring? Dette gjeld andre etasje/hemsen på hytta der det er to soverom og ei lita loftstove.

  1. Randi Spjutøy sier:

   Hei. Kjempeflott blogg 👍😊 Vi har tatt over ei hytte på fjellet. Både tak og vegger ble lysnet m lady pure nature hvitkalk. Som 2.strøk: lady pure nature white på tak og sjøsand på vegg. Er litt usikker på gulvfarge og gulvlister. Har du noen forslag? Vindu, dører og listverket rundt er hvitt.

 70. Kristin sier:

  Hei! Vi har nettopp slipt et fint gammelt eikegulv og behandlet det med olje (gråtone) og ett lag voks (klar). Gulvet virker ikke mettet og vi skal vokse det igjen. Problemet er at vi syns fargen er litt mørk. Kan vi fortsette å vokse med hvitpigmentert voks for å lysne sluttresultatet?

  1. lene sier:

   Beklager sent svar, dere er veld ferdig nå.. Hvis ikke trenger jeg å vite hva skalgs produkt (merke) dere har brukt?

 71. katrine s larsen sier:

  Hei!
  Vi har nettopp lagt nytt ubehandlet tregulv i stuen. Vi klarer ikke helt å finne rett farge som vi er fornøyd med (kjøpt utallige fargeprøver og testet på avkapp). Det jeg lurer på er om det er mulig å olje gulvet med trestjerners olje, for så å ha på hardvoksolje klar fra osmo? Dette for å herde gulvet, ettersom vi venter barn og har en hund på 40 kg :/ Prøvde oss på å olje med trestjerners gulvolje i farge naturell brun på barnerommet, men dette ble mye mørkere enn bilde som vises på trestjerners sin side..

  Vi tenkte kanskje også om det var mulig å bruke tyrilin interiørbeis på gulvet for deretter å ha hardvoksolje som topplag? Er ikke så veldig glad i lakk skjønner du, selv om den er matt. Håper inderlig på svar!

  Mvh
  Katrine

  1. lene sier:

   Hei, beklager seint svar.. Dere er kanskje ferdig nå.. Man kan iallefall ha hardvoksolje oppå vanlig gulvolje,-det er slik man setter farge. Hardvoksoljen vil gjøre gulvet mer slitesterkt. Hvordan fargen/sluttresultatet blir avhenger mye av hvor sterk garvesyren er i gulvet fra før. Jo mer, jo mørkere utfall. Å lysne et fra før oljet gulv er håpløst, så da må dere fjerne oljen og olje på nytt med en lysere farge.
   Du kan fint bruke Tyrilin interiørbeis først, og hardvoksolje oppå. Det er litt vanskligere å få en beis fin og jevn i fargen enn olje, men går nok fint. Lykke til 🙂

 72. Edel sier:

  Hei! Vi har pusset ned et gammelt gulv i gran., behandlet det med 1 strøk hvitkalket beis (pure nature) og matt lakk, trestjerners. Dessverre brukte vi for lite tid til å teste ut resultatet i ulike typer lys og det ser gulere ut enn ønsket….. Gjort er gjort, tenker nå vi burde hatt 2 strøk beis. Men: er det mulig å lysne det litt ved å blande hvit maling i lakken som brukes i det siste strøket? Evt hvor mye? RÅD til andre i prosessen: bruk tid, test gjerne ulike behandlinger et sted d ikke synes. Beis gjør at treverket virker gulere…

  1. lene sier:

   Hei, beis får ikke treverket til å virke gulere i utgangspunktet. Når man bruker transparente produkter, avhenger resultatet totalt av hvor mye garvesyre det er i treverket fra før. Også hvor mye forarbeid man gjør. Det finnes forskjellige resepter av hvit, så kjempelurt å teste ut på forhånd. Helt rett 🙂
   Ang hvitmaling i lakken er det i utgangspunket ikke anbefalt. Leverandørene fraråder det. Det kan bli skjoldete, spesielt over tid, det fordi hvitpigmentet ikke blir jevnt fordelt og treverket gulner i bunnen. Men det kan også bli bra. Noen butikker gjør det, andre ikke. Hør med din butikk 🙂 Ang hvor mye, vil jeg si maks 20%.

 73. Marit sier:

  Hei. Keithap malt kjøkken gulvet m gjøco gulv maling. Tre strøk. Kan jeg lakkere over malingen for å få en mere slitesterk overflate? Blir mye slitasje m hund og barn.

  1. lene sier:

   Nei, du trenger ikke lakke over gulvmalingen. En gulvmaling er beregnet nettopp på gulv med slitasje. En lakk vil også sette litt farge på finishen, da den er gul i seg selv. (spørs på fargen på gulvet selfølgelig)

 74. Bente Reistad sier:

  Hei. Har lagt nytt furugulv. Skal beise med Osmo dekorvoks og etterbehandle med Osmo hardvoks. Må furugulvet vaskes og pusses før behandlingen?

  1. lene sier:

   Når gulvet er nytt er det smart å vaske fordi det sitter mye støv nede i porene. Da vil man få en fiberreising som gjør at man må pusse lett over. Kun med slipepad på et forlengerskaft. Lykke til 🙂 Send gjerne bilder 🙂

 75. Tone sier:

  Hei,

  jeg har kjøpt leilighet med furugulv, og for ¨å være ærlig vet jeg ikke helt hva det er behandlet med. Det kjennes litt «silkete» og glatt så jeg tenker kanskje det er oljet. Bordene har krøpet litt så det er stedvis sprekker i mellom. Jeg synes gulvet er pent og lyst foreløpig, men tenker å gjøre det enda litt lysere og ikke minst vedlikeholde.

  Så, tror du følgende oppskrift vil fungere: gulvrens ,så lut med hvitt pigment, deretter hvit olje? Kan alle disse kjøpes i 3-stjerners?

  1. lene sier:

   Mitt beste råd er å slipe dette gulvet først. Når du ikke vet hva som er på fra før er det vanskelig å vite hva som kan brukes oppå. Det finnes både vanntynnbare produkter og oljebaserte. Disse kan ikke blandes. En annen ting som kan oppstå uten å slipe er at treverket antagelig er mettet, slik at hvis du tilfører mer, trekker det ikke ned, og kan bli liggende å klebe. Slip-vask-ny behandling

 76. Ann-Christin sier:

  Hei. Jeg skal slipe ned et lakkert furugulv, og er usikker på hvordan jeg skal behandle det. Jeg ønsker en lys grå farge, litt gammel/slitt look, og ikke blankt/glatt. Det er på en hytte med stor gulvflate, og noen vegger er i fargen lys grå fra Tyrilin. Den heller litt mot blått, men jeg vil ha et lyst, grått gulv. Mvh Ann-Christin😄

 77. lene sier:

  Tusentakk for at du skrev og lenket til bloggen:) Kjempefin blogg du har:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *


Lene - Happy Homes Norge

Skrevet av Lene Høiseth

Markedssjef og interiørekspert i Happy Homes Norge. Nordens største fargehandelskjede. lene@happy-homes.no

Del innlegget:

Fortsett å lese: