Pusse opp på hytta?

Skal du oppgradere hytta? Hva kan du gjøre med veggene? Eller skal du bygge hytte? Hva er lurt å tenke på. Her får du tips og råd! 🙂

19. mars 2018


Mange bruker påsken til å pusse opp både hjemme å på hytta. I Norge har vi mye treverk/panel på hyttene våre, uansett om de ligger på fjellet eller ved sjøen. Hytter i vårt land er ganske bundet opp mot tradisjon, selv om det skjer endringer med tiden. Den største trenden vi ser nå er at fra å være en fritidsbolig det ikke er så farlig hvordan det ser ut i, er det nå viktigere for mange. Man tar ikke lenger den slitte sofaen og spisebortet på hytta, man kjøper heller nytt eller pusser det gamle.

Hytte interiør- happy homes

Nydelig lys helt inn i hytta med farge 25 Lys Skumring på vegg, samt Trestjerner Gulvolje farge 2032 Naturell brun på gulv.

Hytte interiør-happy hoems

Tak10 Kalkhvit, vegg interiørbeis 14Varde. Foto: Pål-Harald Uthus

Generelt har hyttetrenden interiørmessig snudd de siste årene fra å være i ubehandlet panel og bondefarger til å være mye beis, kombinert med maling. Gjerne i naturfarger. Med den hvite trenden i bolighus har også hvitt tak og vinduer kommet på hyttene. Lekkert, ja, men gjør et bevisst valg på det før dere setter igang med den hvite penselen. Ta en god analyse i forkant. Slik blir resultatet godt gjennomført og best. Hva skal fremheves, hva skal ikke? Hvilken stemning ønsker du i rommet? Hvor ligger hytten i terrenget? Hva slags stil ønsker du? Hva slags møbler,form og farge? Størrelse, takhøyde osv

Hytte interiør- Tyrilin

Hytteveggen er beiset med Farge 17 Stemning. Etterbehandlet med Tyrilin Interiørvoks.Taket er behandlet med farge 16 Morgenlød. Gulvet er behandlet med TreStjerners klar gulvolje.

Inspirasjon hytte- happy homes

Lyst og lett utrykk i hyttevindfanget. Ta med naturen inn.

Malte flater, f.eks kjøkkeninnredning i kombinasjon med transparent utrykk gir en flott kontrast. Hytter ved sjøen har generelt lettere og lysere utrykk enn hytter på fjellet eller i skogen. Uansett er det viktig at det har en helhetlig god plan, som også gjenspeiler utvendig fasade og terreng.

Inspirasjon hytte- happy homes

Vegg og tak: Tyrilin Interiørbeis 28 Lys Varde.

Inspirasjojn hytte- happy homes

Gråfarger og gylne nyanser i kombinasjon med gamle gjenstander skaper en god atmosfære.

 

Her kommer tips, råd og inspirasjon. Besøk din Happy Homes butikk for mer spisset og personlig veiledning ang ditt prosjekt.

VEGGER:
Panel er det mest brukte veggmaterialet på norske hytter. Panel er ekte og levende, og det endrer utseende med tiden. Er det umalt, endrer det farge pga lyset, og det trekker seg sammen og utvider seg etter årstid. Skal du behandle panel er det smart å gjøre det på en tørr årstid, da det er sammentrukket. Som nå rundt påske.

iNSPIRASJON HYTTE SOVEROM- HAPPY HOMES

Vegg og tak: Tyrilin Interiørbeis 30 Musikk.

Panel kan forbli ubehandlet, da gulner det og blir mørkt. I tillegg er det vanskelig å holde rent. Utover det kan panelet behandles på forskjellige måter:

Mrk: ved transparente produkter blir resultatet etter utgangspunktet i treet. Du vet ikke resultatet før du har prøvd!

Her om Tyrilinprodukter, men det finnes flere alternativer/merker. Jotun, Gjøco, Osmo ect. Spør i din butikk! Bildene i artikkelen er fra tyrilin.no

Inspirasjon hytte- happy homes

Vegg: Tyrilin Interiørbeis 25 Lys Skumring, Tak: Tyrilin Interiørbeis 29 Hvit.

INTERIØRBEIS:
Interiørbeis bruker du hvis du har nytt panel som ikke har gulnet veldig. Fordi har du på pigmentert beis på mørkere panel blir det generelt mørkere. Den kan også brukes til tak og møbler.

Se denne forklarende filmen 🙂

Interiørbeis er en vakker vanntynnet matt oljebeis til innendørs bruk. Beisen innfarger og fremhever treets naturlige struktur, og gir en nydelig lød og et flott fargespill. Den er nærmest luktfri og tørker hurtig. Et strøk er nok! Den inneholder lysfilter motvirker gulning. Den kan blandes i mange beisfarger.

Inspirasjon hytte

Vegg25_LysSkumring_interiorbeis Foto: Pål-Harald Uthus

Interiørvoks bruker du oppå beisen hvis du ønsker en flate for enklere renhold, mer lød og mer glans. F.eks over kjøkkenbenk er det smart med voks. Den er 100% naturlig! Kan også brukes på ubehandlet panel for beskyttelse og mer glans, som en imprigering. (bare husk at fargen vil endre seg med tid og lys)

PANELBEIS Endelig kom denne, -var etterlengtet!
Panelbeis kan du nå bruke på gammelt gulnet mørkt panel, og det blir fint, også i grånyanser.

Hytte interiør- panelbeis happy homes

Veggen er beiset med ett strøk Tyrilin Panelbeis i farge 107 Vette.

Den kan blandes i mange farger. Den er spesialutviklet til å friske opp ditt mørke og gule panel, samt viske ut spor etter møbler og tidens tann. Er du usikker på om panelet på vegger og tak er behandlet fra før, er det godt å vite at beisen egner seg på tidligere behandlede underlag av furu og gran.

PANELLYSNER:
Har du gulnet panel du ønsker å lysne, er panellysner rett produkt. Produktet er en vanntynnet overflatebehandling som innholder voks, olje, UV-filter og antioksiderende midler som effektivt beskytter treverk mot videre gulning. Ha på et eller to strøk ettersom hvor lyst du ønker det. Panelet får et naturlig utrykk, ikke hvitskuret. Hvordan resultatet blir avhenger av utgangspunktet. Veldig viktig å vaske før start med en interiørrens, som vil fjerne støv og skitt å åpne porene. Får du en fiberreising etter vask, slip lett over etterpå.

hYTTE INSPIRASJON PANELLYSNER HAPPY HOMES

PANELHVIT:
Ønsker du et hvitt, men transparent utrykk på gammelt gulnet panel er panelhvit rett produkt. Selv om du ikke vet hva slags behandling som er brukt før, kan panelhvit brukes. Er panelet behandlet fra før vil det være en hinne utenpå treverket som hindrer god inntrenging av ny beis. Tyrilin Panelhvit er spesialutviklet til bruk nettopp for å gi gulnet panel et hvitt og pent utseende. Påføres i ett eller to strøk avhengig av hvor hvitt du ønsker det! Vask med interiør rens er viktig først for å fjerne støv, skitt og åpne porer.

Lysne panelt på hytta-happy homes

Det tidligere oljede panelet er her gitt ett strøk med Tyrilin Panelhvit. Ved et trylleslag er soverommet blitt en frisk og luftig opplevelse.

MALING:
Malt panel er nydelig, og fargene er uendelig mange å velge i. De fleste ønker et rolig utrykk på hytta, da hytta fungerer som et avslappingssted. Da gjelder det at fargen i inneholder for mye kulør styrke og en del sort. Happy Homes fargekart inneholder gode interiørfarger du trygt kan kombinere sammen, og ingen av disse blir skrikende på veggen.

https://issuu.com/amadeusr/docs/fargekart?e=7552542/42123531Happy Homes fargekart

Er panelet malt fra før, kan du ta to nye strøk med maling. Er det ubehandlet, eller beiset er det viktig med to strøk kvist og sperregrunn før to strøk maling. Bruk maling beregnet på panel, f.eks Jotun Lady Supreme Finish 15

TAPET
Hytter og fritidsboliger med ikke altfor store temperatur svingninger kan fint tapetseres. Tapet skaper en helt særegen personlighet, underbygger stil, og skaper en fin kontrast til andre veggmaterialer.

Tapet på hytta- happy homes

Nostalgisk utrykk på hytta med tapet.

Tapet i dag er lett å legge. Lim smøres på veggen, og tapetet settes tørr opp i limet

Legge tapet er ikke så vanskelig som du tror

Tapetsere lett som bare det

GULV
Mange har furugulv på hytta. Furugulv kan behandles på flere måter. Det kan oljes, beises, lysnes, lakkes eller males. Les om de forskjellige behandlingene her 

Inspirasjon hytte. Gulvet kan males! Happy hoems

Gulvet kan også males. Frode Larsen/Tyrilin. ifi.no

Parkett har blitt like vanlig som furugulv å legge på hytta. Enten trestavs eller enstavs, altså plank. Parkett har idag et klikksystem, som gjør det lett å legge. Trenger ikke lim. Keramisk flis er praktisk i vindfang. Laminat eller vinylklikk kan du også legge på hytta. Det som er viktig er at du tenker igjennom hva du forventer av gulvet iht slitestyrke, komfort og estetisk utrykk. Og at du tilpasser veggmateriale og farger iht gulvet. Gulvet er den viktigste flaten i rommet!

Interiør på hytta- happy bomes

Parkett 1 stav er flott å legge på hytten. Vegg: Tyrilin Interiørbeis 22 Stubbe. Tak: Tyrilin Interiørbeis 25 Lys Skumring.

Hva er forskjell på alle gulvsortene?

Behold furugulvet på hytta

Lykke til med valgene og oppussingen.
Ønsker alle en særdeles skjønn og herlig påske 🙂

5 1 vote
Article Rating
Abonnér
Varsle om
guest
1.8K Comments
eldste
nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Lene - Happy Homes Norge

Skrevet av Lene Høiseth

Markedssjef og interiørekspert i Happy Homes Norge. Nordens største fargehandelskjede. lene@happy-homes.no

Les mer om Lene og bloggen ›

Del innlegget:

Fortsett å lese:
1.8K
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x