Fornyelse av 50-talls bord

Ta vare på de gamle møblene, de er solid og stødig. Her er oldemors bord fornyet.


Gooood søndg og fargsdag alle fedre:)

tyil

Oldemors bord lever videre i vår stue

Midt imellom oreokake bakinga her (den var visst i flere trinn, jeg skulle bare smelle sammen noe:P Så begynte i går og ferdig snart haha) viser jeg fram dette bordet jeg har arvet fra bestemor. Det er oldemor som kjøpte det på 50 talllet. Et godt stødig bord, litt for høyt egentlig for sofaen vår, men jeg elsker det. Det er virkelig noe spesielt over dette å ta vare å gamle skatter. Jeg måtte gjøre om det litt da, for at det skulle passe i min stue, og fordi det var litt slitt. Men nå lever det videre i mange år til-til minne om bestefar som vi mistet i sommer og hans mor, som jeg husker fra jeg var liten.

Bordet før

Bordet før, ser fint og nostalgisk ut. Jeg hadde egentlig tenkt å beholde beina som de var, bare gjøre noe med plata, men de var for slitt og stygt til det. Fargen hadde blassa for mye enkelte steder, spesielt den planken i midten, og det var riper som satt godt ned i lakken. Tanken på luting og masse pussing, kasta jeg fort fra meg, så løsningen ble å male

gy

Bordplaten hadde skader.  At det var så ille som her, var min feil, fordi jeg pusset en del, så kom det noe regn på det, det ødela det enda mere. Et godt eksempel på at vann kan ødelegge treverk. Så har du gamle møbler du skal gjøre rene, spesielt ubehandlede, bruk den møbelrensen på bildet nedenfor her.

uø

Jeg fikk ikke jobbe i fred hehe Lenesønnen i full gang med grovt sandpapir 80 korning. Rundt bordplata er det limt på en kant, som var mye mørkere enn bordplata. Den tenkte jeg først å ta av, men så gikk det an å pusse av litt av brunfargen.

yl

Inn på hodet, her er det ferdig grunnet med kvist og sperregrunn et strøk. Brukte det fordi at den sterke brunfargen ikke skal synes gjennom det første malingsstrøket. I tillegg skaper den god heft til malingen.

yi

Bordplaten gikk ikke så godt som planlagt. I utgangspuntet ønsket jeg den lys, men litt grålig. Drivvedaktig. Bildet her er tatt etter behandling med denne møbelrensen. Det som skjedde var at da jeg hadde pusset platen godt ned, ble den helt lys/trehvit Jeg ville ha den litt grålig, så jeg beiset den med interiørbeis, farge lys skumring. Da ble platen helt brun, nesten ingen gråfarge syntes i hele tatt, og også for lys, så jeg brekte om beisen, og smørte på et strøk til. Da skjer det som jeg vet kan skje (men jeg tok sjansen)-nesten all piment blir liggende oppå. Treet er maks mettet.  Når dette skjer vet jeg av erfaring at det er bare å fjerne. Bordpalten blir klebrig, og det er bare å skrape bort pigmentet nå eller om et år.. Jeg tar da denne møbelrensen og den groveste stålullen og begynner å rense platen. Da forsvinner overflate pigmentet. Jeg pusser over med fint sandpapir til slutt, og må da være fornøyd med resutatet. Alternativet hadde da vært å gått på med en malingfjerner, slipa og begynt på nytt. Nope! jeg er fornøyd:P

uøi

Tyrilin interiørbeis. Egentlig merkelig at en slik gråfarge blir helt brun når den kommer på. Det er altså pga at det er gammelt treverk. Garvesyren er for sterk, det svarte klarer ikke overvinne et gule, det flyter sammen og blir brunt. Jeg fjernet alt gult i resepten, det hjalp i forhold til at hvis ikke hadde den blitt enda mørkere brunt.

Bord-bestemor-9

Slik måtte det bli, ikke grålig, men brunt. Og jeg er igrunn ganske fornøyd, den er brun og matt og ikke kraftig gul og blank som utgangspunktet. Oppå beisen, rullet jeg på med to strøk helmatt lakk.

 

t7iø

På plass i stuen, sammen med en gammel arvet sofa.

tyil

Farge understell, vanlig egghvit.

Her er et skap jeg fiksa litt på med samme.

t7

Hentet opp fra et barnerom. Passa ikke helt med grønn ramme på kjøkkenet

uø

Nå passer det inn:-) Tapet fra Clarke&Clarke

Ha en strålende fin søndag, spis kake og kooooooos dere. Her skal det feires 6årsdag, 10 årsdag og fargsdag i kveld. Får hive meg rundt å vaske litt til alle disse fine gjestene kommer. Hade:-) 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Abonnér
Varsle om
guest
7 Comments
eldste
nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Turid Brekke
Turid Brekke
10. november 2013 14:50

Nydelig bord:-) Gratulerer med bra jobb:-)

Audny Aarlie
Audny Aarlie
10. november 2013 18:33

Så fint bordet vart.Trudd aller at det vart så bra. Skapet å ble knallfint.På kjøkkenet,eller? Kos dokk i ettermiddag.

Nina
Nina
12. desember 2013 14:59

Så fint! Jeg er helt grønn på oppussing, men skal nå igang med bokhylle og et gammelt salongbord. Ser du ofte har brukt gulvmaling, men ikke på dette bordet… Hva er grunnen til det?
Mvh Nina

Michelle Irene Lee
Michelle Irene Lee
17. mars 2014 14:25

Hei! Har et samme type bord som du har, og har lyst til å gjøre akkurat det samme med mitt! =) Men brukte du møbelrens helt til slutt? eller før interiørbeisingen? Og pusset du bena på bordet? Og til slutt, åssen hvitfarge har du brukt? =)


Lene - Happy Homes Norge

Skrevet av Lene Høiseth

Markedssjef og interiørekspert i Happy Homes Norge. Nordens største fargehandelskjede. lene@happy-homes.no

Les mer om Lene og bloggen ›

Del innlegget:

Fortsett å lese:
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x