Bytte farge på huset?

Velge farge på fasaden synes mange vanskelig. Her får du tips og råd til valget.


utvendig fargesetting

Hellu 🙂
Vel overstått feiring av nasjonaldagen. Håper du hadde en fin dag. Det er barnas dag i høyeste grad vil jeg si. Lenebarna begynner å bli større- bittelille frøkna mi..ja, hun vil jo alltid være det, begynner på videregående til høsten og har null interesse av tog og is. Og den herlige hyperaktige morogutten begynner på ungdomsskolen og er sjeleglad det er siste året han MÅ i kirken på 17.mai. Så har vi siste utskuddet som skal opp i store barneskolen, han liker enda fisking og stabling av bruskasser, spise så mye is han vil, men det er bare et par år til så sitter Lene der på 17.mai og ikke skjønner hvor årene ble av…hm..jaja da får jeg bare sette meg på rullatoren, vifte med flagget og håpe de gidder å bruke tid på mora sin hjemmelagde middag…Iiihhiiii 😉

fargesette hus utvendigSkal du bytte farge på huset i år? Er fargevalg vanskelig? Mange synes det. Fargevalg utvendig er noe annet enn innvendig. Nettopp pga av større flater og lyset oppfører de seg anneledes, og det er viktig å tenke også på andre enn seg selv når du skal velge farge på huset ditt, nettopp pga av naboene. Beliggenhet og terreng er også superviktig å ta hensyn til. Her skal du få litt om hva fargene betyr og gjør utvendig. Generelt for alle farger gjelder det å gå ned i kulørstyrke enn det man ser og tenker på fargeprøven, gjerne tilsette litt sort, slik at den faktisk ser litt «skitten» ut.

GUL

Ønsker du deg gult hus

Gul er en veldig god og fin eksteriørfarge med lange tradisjoner i Norge. Bare se så nydelig som på dette bildet her.

Gul er en farge som alltid står i kontrast til terrenget rundt. Hagen kan fremheve veggen eller motsatt.
En ren gulfarge kan i dagslys få et grønnlig skjær – nesten sitrongult. Gult egner seg best på ytterveggen hvis den er tonet varm, ellers har den lett for å bli skrikende. Tilsett derfor litt sorhet eller hvithet i den, og rødt. Når den kommer opp på fasaden vil det røde tones ned, slik at fargen oppleves gul uten stikk av verken grønt eller rødt.

Gult hus

Okergulr er en gos eksteriørfargeGRØNN

Ønsker du deg grønt hus?

Grønn kan være en utfordrene eksteriørfarge. Bruk tid på å finne rett nyanse

Hvis du velger grønn hovedfarge på huset, er det ofte fint med en annen grønntone på detaljene – mørkere eller lysere enn hovedfargen. Grønn er nøytral, men til utendørs bruk kan den være en ubehagelig konkurrent til vegetasjonen rundt huset, spesielt når det er mye grønne vekster omkring. Bruk tid på å finne rett nyanse, da er det en nydelig eksteriørfarge å bruke.

Utfordringen er å finne rett grønnfarge. Det er lett å tenke at grønt er en fin farge som får huset til å gli i ett med naturen, men her har mange bommet; for naturen er mye mer gulgrønn enn de færreste av oss tenker på. Det grønne i naturen har mye gult i seg; løv, nåletrær og gress. Selv det vi opplever som blågrønt viser seg å være gulaktig når vi sammenligner med fargeprøver. Velg derfor grønt med gult i, og kulørstyrke maks 20, helst 10, fordi fargen oppleves så mye mer kulørsterk på utvendig vegg. På alle grønne hus skjer det en forskyvning fra gult mot blått, og aller mest på de svake kulørte, så et grågrønt hus kan oppleves blågrått når det er ferdig malt. Fargen vil forandre seg etter været. Fargen vil oppleves sterkere i sollys enn i skygge/gråvær.

Grønt husgrønt husBLÅ

Blått hus

Blått påvirkes mye av omgivelser. Blåfargen oppleves sterkere i overskyet vær

Et blågrått hus vil kunne gli godt inn i omgivelsene, mens en kraftig blå vil skrike til omgivelsene. Blått blir ekstremt forsterket på fasaden, velg derfor blått med lite kulørhet i. Vi har ingen tradisjoner i Norge for blått, så for mange oppleves denne som en «rar» eksteriørfarge og sterkere enn den egentlig er. Arkitekter bruker blåfargen bevisst noen ganger for nettopp å fremheve eller stikke ut.
Når du skal velge blått tenk på:

  • En dempet blågrå nyanse kan oppleves som nesten lyseblå på huset.
  • En mørk gråblå vil se mer blåaktig ut på veggen.
  • En sortaktig blå blir tydelig blå på veggen.
  • Fargen vil se lysere ut på veggen. Velg en tone litt mørkere enn den du egentlig ønsker
  • Hva med å begrense blått til staffasjefargene, for eksempel løft fram fine detaljer på huset som blå dør og blå vinduer?
  • Se på helheten. Hvordan vil fargen passe sammen med omgivelsene –naturen og annen bebyggelse.

Ønsker du deg blått hus?ønsker du deg blått hus?RØD

Rødt hus

Rødt hus harmonerer godt med grønne omgivelser

Et rødt hus er trivelig. En dyp rødfarge med mye sorthet harmonerer godt med skogsterreng. Den skiller seg ut fra omgivelsenene, men er på ingen måte noen konkurrent til dem. Rødt og grønt med omtrent like mye sort i seg gir et helt inntrykk, selv om kulørtonekontrasten er stor. Røde hus blir ofte kombinert med hvite vinduskarmer og sprosser. Rødt og hvitt i kombinasjon fremhever rødfargen. Rødfarger kan lett dra seg mot lilla. Velg derfor rødfarger med gult i. Gultonen forsvinner når fargen kommer opp på veggen.

Ønsker du deg rødt hus?ønsker du rødt hus?HVIT

Liker du best hvitt hus?

Hvitt hus er klassisk og lekkert, men pass på nyansen og det ikke blir for sterkt for øynene

Hvit er en avslørende farge. Vil man fortelle om husets form og detaljer, er hvit den tydeligste fargen. Hvitt er fargen hvor lys og skygge blir mest tydelig. Gamle trehus med flotte utskjæringer er gjerne hvite – da synes detaljene best. Mot mørke fasadefarger skiller detaljene seg kraftig ut. Mot lys hovedfarge gir hvitt mykere overganger. Har huset uheldige former som ikke bør synes så godt, bør mørkere farger velges – eventuelt to farger som er nyanselike, for eksempel rødt og grønt med samme sorthet.
Solens refleksjon på hvite flater kan bli blendende, derfor er det lurt å brekke hvitfargen med litt gult og litt sort. Huset vil likevel oppfattes hvitt. Lyse farger forstørrer huset, slik at hvitt hus vil se større ut.

hvitt hvittØnske du deg hvitt hus?Da vet du litt mer om hva fargene gjør med husfasader. Hjelp med fargevalg får du i faghandelen din. Den finner du her

Ha en strålende fin helg 😀

0 0 votes
Article Rating
Abonnér
Varsle om
guest
1 Comment
eldste
nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
university of diyala
university of diyala
14. juni 2018 03:00

123798 586280It is genuinely a cool and valuable piece of information. Im glad which you shared this valuable information with us. Please maintain us informed like this. Thanks for sharing. 760518


Lene - Happy Homes Norge

Skrevet av Lene Høiseth

Markedssjef og interiørekspert i Happy Homes Norge. Nordens største fargehandelskjede. lene@happy-homes.no

Les mer om Lene og bloggen ›

Del innlegget:

Fortsett å lese:
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x