Hva gjør fargene med rommet?


 Heia:)
Så hyggelig at du titter innom bloggen:)
Har litt fargetips til deg, kanskje de kan være til hjelp. Alltid noen små triks som påvirker resultatet.Velge farge
1 Farger påvirker romfølelsen i boligen. Bruker du lyse farger, vil veggene visuelt skyves ut i rommet. Motsatt vil mørke farger trekke veggene inn.

2 I små rom bør du holde deg til ton-i-ton farger fremfor kontrastfarger. Det gir et roligere uttrykk og får rommet til å virke større.

Hvordan påvirker fargene rommet?

3 Bruk fargene for å oppnå balanse i rommet. En god regel er at gulvet skal være mørkest, veggene lysere og taket lysest. Et hvitt tak gir følelse av økt høyde. Ved å beholde gulvlistene lyse og så nær veggfargen som mulig, blir vegghøyden ytterligere understreket. Er det høyt under taket, kan du male det i en mørk farge for å få det til å virke lavere.

Hvilke farger velger jeg?

4 En trang gang vil virke bredere hvis endeveggene blir malt i en mørk, varm farge, og sideveggene i en blekere nyanse. Denne teknikken kan også få et rektangulært rom til å se firkantet ut.

5 Gjenstander du gjerne vil skjule, som radiatorer og innebygde skap, vil bli mindre tydelige hvis du maler dem i samme farge som veggene rundt.

6 Motsatt kan du la peisen, en bokhylle eller et stort møbel bli midtpunktet i rommet ved å male veggen bak/rundt i en mer fremtredende farge enn de andre veggene.

Hvordan påvirker fargene rommet?

7 Tenk på hvordan rommet er plassert i forhold til dagslyset. Nordvendte rom har et kaldt lys, og en varm farge vil få det til å føles lunere. Sørvendte rom er varme og solfylte og trenger kanskje å kjøles ned med en litt kaldere tone.

8 Farger forandrer seg med lyset og med andre farger de settes sammen med. Test derfor alltid fargen før du går i gang med å male hele veggen. Mal et lite felt på veggen, eller mal på en papirlengde som du flytter rundt. Da kan du se hvordan malingen blir påvirket av de ulike lysforholdene. Velg farger som fungerer med både dagslys og kunstig belysning. Husk at fargene alltid vil bli mørkere når de tørker.

9 En farge som aldri blir umoderne er hvit. Den finnes i flere nyanser enn noen annen farge. Hvite vegger er flatterende til møbler i alle farger fordi de er naturlige lysreflektorer. Men det er viktig å vite at en ren, hvit farge kan hoppe ut mot deg som enhver annen sterk farge. I Norge vi har et naturlig, kaldt lys, så det kan være lurt å velge en varm hvittone.

Hvordan påvirker fargene oss?

10 Moderne interiører har ofte halogenlys som kan virke kaldt sammenlignet med lyset fra glødelamper. Du kan kompensere for dette ved å velge en varmere hvitfarge på veggene.

11 Alle farger forsterker seg når de kommer på store flater. Du bør derfor velge én nyanse lysere på fargekartet enn den tonen du egentlig vil ha.

12 Blank eller matt maling? Blank maling får bedre fram struktur og mønster, mens den matte skjuler det du ikke vil ha fram.

Male

 

 Ble du noe klokere? hehe håper det
Ha en fin uke:)
Klem Lene
5 2 votes
Article Rating
Abonnér
Varsle om
guest
23 Comments
eldste
nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Robert
Robert
25. april 2012 17:33

Kan du hjelpe meg med fargevalg på mitt soverom. Str: ca 23 kvadrat, firkantet. 2 vinduer på hver sin vegg. Gulvet skal være skipsgulv. Sengen har ikke gavvelvegg, men det vil jeg lage.Taket er hvitt. Skap har jeg ikke. Kunne det være en ide å bruke glassbyggerstein til skillevegg sånn at det ble ett walkin closet i stede for skap? Jeg skal rive vegger og isolere på nytt, og sette opp 3 vegger med panel og en vegg m tapet. Panelen tenker jeg å male. Kunne burgundertoner være noe? eller bruntoner? Gangen som er ved dette soverommet er grå. Jeg… Les mer ›

Aline
Aline
17. januar 2013 23:33

Hei! Har et soverom på ca 8-9 kvm. Taket skrår, slik at ved hode-enden av senga begynner taket å skråne oppover fra 1,60 høyde. Her er det også et lite rektangulært vindu på veggen, og med litt beinplass på siden av sengen er det et garderobeskap på høyre side med speildører. Veggen med vindu er i underkant av 3 meter lang. Garderobeskapet på høyre vegg er innebygd, og denne veggen møter døra inn til rommet. Garderobeskapet kan ikke flyttes. Over døra er det en åpen «hems» på rundt 1,5 kvm. Døra er satt inn på en liten skråvegg mot soverommet.… Les mer ›

Linda
Linda
16. juni 2013 21:59

Hei!
Er i gang med å innrede et nytt hus, der vi skal ha tapet i en stue med åpen himling. Det er 5-8 meter opp til taket. Ellers en vegg ved siden av med store vinduer. Huset er i «klassisk» stil. Hva slags tapet vil du anbefale? Stua er cirka 20 kvadratmeter, med engelsk peis.

Martha Hansen
Martha Hansen
21. oktober 2013 22:05

Hei. Bor i en helt ny leilighet i blokk i Oslo. Her er alle vegger helt hvite. Ønsker å male en gang som er 7×1,2 m. 4 rom vender inn i denne gangen og det er ikke noe vindu der. Det er downlights i denne gangen. Det er lite møbler i gangen. Ønsker å male i en lun farge men ikke for mørkt. Har lurt litt på den nye fargen som er matt i blå/grå. Eller en beige farge. Bør jeg ha en vegg litt mørkere for at gangen skal virke bredere? Tar gjerne imot råd.
Mvh martha

Anne Berit
Anne Berit
23. august 2014 23:32

Hei! Jeg ser på inspirasjon stue 10. Nydelig farge. Vet du hvilken det er? Har prøvd mange nå, uten å treffe helt.

Gro
Gro
7. mars 2015 12:41

Hei. Kan noen hjelpe oss å tenke farger og møblering. Vi har nylig kjøpt leilighet i Spania, og skal møblere en liten og avlang stue. Målene på stuen er 2,67 i takhøyde, 3,09 bred og 5,75 lang.På den ene kortsiden (mot terrassen) er hele veggen i lange vinduer med utgang til terrasse, det samme er veggen rett til høyre. Bakenfor den andre kortsiden av stuen, er kjøkkenet, med luke inn til stuen. Det blir naturlig å tenke spiseplassen i den andre korte enden av stuen. Det som gjør møbleringen vanskelig er det gule marmorgulvet som er gjentagende i hele leiligheten.… Les mer ›

Anne
Anne
27. mars 2015 16:58

Hei, kan du hjelpe meg med forslag til fargevalg i et yogastudio? Jeg ønsker et rom som gir et lunt og harmonisk preg. Gulvet er mørkebrunt. Rommet er ca 35 m2: 5x7m. Inngangsdør på kortvegg mot vest. Fire små vinduer på langveggen mot nord, liggende avlangt vindu på veggen mot sør, noe som gir gjennomlys. Ren kortvegg mot øst. Har lurt på om jeg skal ha en kontrastvegg på kortveggen, men er usikker. Kan du hjelpe meg?

christine
christine
1. april 2015 16:33

Hei, jeg skal male soverom i en helt lys farge. Vinduskarm eggehvit, brun parkett på gulv, og det er noen sjøgrønne gardiner i rommet. Har du forslag om en lun og fin lys farge som passer til dette?

turid_gjerde@hotmail.com
turid_gjerde@hotmail.com
29. juli 2016 10:26
Reply to  christine

Hei alt i leiligheten vår er heilt lyst.har akkurat malt tåkedis overkjøkkenbenk,så lure ej på å forlenge den farge å ta eine veggen.Må ei rive tapeten da??

Så har ej eit soverom ,heilt kvite vegger ,ikkje noko særlig ,så er sengen 150 bred så det blir trangt,Eit smalt ikea skap som ej bomma på måla .har du forslag kva ej skal gjere for å få det ryddig

christine
christine
1. april 2015 16:34

Hei, jeg skal male soverom i en helt lys farge. Vinduskarm eggehvit, brun parkett på gulv, og det er noen sjøgrønne gardiner i rommet. Har du forslag om en lun og fin lys farge som passer til dette? Hilsen Christine

Siobhan Brazill
Siobhan Brazill
3. april 2015 11:12

Hei Jeg pusser opp min stua og ønsker litt råd i forhold til farge valg og evt kombinere med tapet. Kan sende bilder om det er ønskelig. Huset er fra 50 tallet og shipperhus stil. Vi har fjernet en vegg mellom to små stuer, satt opp gipsplater og byttet vinduene. Etter sparkling har jeg tenkt å male hvit? med tapet på en endevegg. Skal legge enstavs eik parkett. Rommet har 4 vinduer og verandadør på den ene lang vegg og åpning til kjøkkenet og hall, og peisvegg i den motsatt lang vegg. Ett vindu på syd kortvegg og eneste helvegg… Les mer ›

Benedikte
Benedikte
19. november 2015 09:21

Hei! Jeg vurderer å male hele stua i fargen «Amsterdam» fra Fargerikes fargekart, da jeg ønsker en elegant og sofistikert fargestil i stedet for de hvite gipsveggene (som jeg har hatt i flere år nå). Stua er avlang, med stue/kjøkken i ett, ca. 27 kvm totalt. Selve «stue-sonen» er ca. 12 kvm – VELDIG lite(!), og ligger da i den ene enden av rommet. To små vinduer på kortveggen, og ett lite vindu på ene sideveggen. Ei hvit pipe skiller langveggen uten vinduer, og på «kjøkkensiden» jeg har malt denne høye trappeveggen i fargen «Valmuefrø» fra Lady Pure Color. Fargen… Les mer ›

Therese
Therese
21. juni 2016 12:38

Hei, om jeg skal male en vegg I et rom (kjøkken/spisestue), – gir det så mening å m,ale den vegg hvor vinduene er eller motsatt? Eller de to andre veggene (ikke vinduer eller motsatt for vinduer)? Vil gjerne ha mest mulig lys I rommet. Håper du har et godt råd;)

juni
juni
24. juni 2016 08:12

Hei, jeg har en avlang stue, med spisestue på ene siden, og stue med inngang til kjøkken på den andre. Har 115 cm lange vinduer (to og to tett) på langsiden av begge stuene. Ønsker å ha liftgardiner i disse, bør jeg velge samme farge i spisestue og stue? Når man kommer inn fra gangen ser man både spisestuen og den andre stuen.

Berit
Berit
19. august 2016 18:37

Hei, hvilken farge er brukt på det første bildet i denne artikkelen? En nydelig farge.

Mariell svaland
Mariell svaland
11. oktober 2016 10:03

Heisann. Jeg skal pusse opp kjellerstua og bruke som danserom. På rommet et det eikelaminat og møblene er i eik og beige sofa. Jeg hadde lyst på en litt mørk varm farge. Har du noen gode råd?

Monica Brendehaug
Monica Brendehaug
11. februar 2017 21:02

Hvilket farge på gulv vil passe i et stort rom stue/kjøkkenet det er mange store glas mot vest og høgt under taket med trollkvit panel( moelven) på veggene?ser for meg eit mørkt skifer/stein lignende gulv noke uten tresruktur..

hard drive repair
hard drive repair
18. juni 2018 00:12

853641 692671We offer the top practical and most applicable solutions. All our Sydney plumbers are experienced and qualified and are able to swiftly assess your dilemma and locate the top answer. 960756

Pharmacokinetics studies
Pharmacokinetics studies
20. juni 2018 02:16

154912 690715An intriguing discussion will probably be worth comment. I feel that you simply write significantly more about this topic, it might become a taboo topic but generally consumers are inadequate to communicate in on such topics. To yet another. Cheers 124852


Lene - Happy Homes Norge

Skrevet av Lene Høiseth

Markedssjef og interiørekspert i Happy Homes Norge. Nordens største fargehandelskjede. lene@happy-homes.no

Les mer om Lene og bloggen ›

Del innlegget:

Fortsett å lese:
23
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x