Hvitt panel, uten å male

Hvordan lysne gammelt panel, og hvordan holde nytt panel lyst, får du vite her.


Heisan:)

yuj

Ikke alle vil ha malte vegger, og da er transparente, men hvitpigmenterte produkter en fin løsning.

I disse hyttetider,-mange som pusser opp hytta i sommerferien- er det mye spørsmål og salg av interiørbeis og lignende transparente produkter. Mange har ny hytte og mange skal pusse opp gammel hytte. Og forsatt dominerer furu på hytter, stor tradisjon i Norge, furu overalt:P Iallefall på skogs/fjellhytter. Hytter ved sjøen ser man flere kreative løsninger.(ahoo straff meg gjerne..) Velholdt panel er fint da, ikke misforstå hehe)

ytl

Her er det brukt panellakk, antagelig 2 strøk

Det store spørsmålet mange stiller er HVA GJØR JEG FOR Å LYSNE GAMMELT PANEL eller HVA GJØR JEG FOR AT DET NYE PANELET SKAL HOLDE SEG LYST??

Ja, her er det veldig stor forskjell på nytt og gammelt panel.
Nytt panel:
Selv om panelet er nytt, er det suuuperlurt å vaske over det med trestjerners gulvrens. Det er for å fjerne støv, og åpne porene så treverket blir mottagelig for produkt. Produktet trekker jevnt ned, og du unngår skjoldete resultat.

gyl

Å vaske er veeeeeldig viktig før behandling

Lyset påvirker treverket, og garvesyren gjør det fort mørkere og gulere uten behandling. For å sinke denne prossessen kan interiørbeis eller panellakk tilsatt hvitpigment påføres. Begge disse produktene har tilsatt et lysfilter. Lysfilteret forsinker prosessen til en viss grad- det kan sammenlignes med solkrem vi bruker mot sollyset, den beskytter men tilslutt slår det igjennom likevel, hvis vi ikke smører på mer krem. Altså skal panelet holde seg lyst, må behandling gjentas. Men har man på to strøk med pigmentert panellakk, kan det holde seg lyst og fint i mange år. Det kommer helt an på hvor mye lys og hvordan det faller.

6o

Her er det brukt panellakk i taket

Panellakk eller interiørbeis da?? ja, hm.. altså de har to forskjellige oppbygninger. Panellakken er vannbasert, den tørker fortest, og har kortest herdetid. Beisen (Tyrilin eller Lady interiørbeis) er oljebasert, men vanntynnbar. Du kan ta mange strøk med panellakk (det blir hvitere for hvert strøk) den gir en fin silkematt, vaskbar overflate. I beis kan man tilsette ganske mye mer hvitpigment, farge hvitkalket, og man skal kun ta et strøk pga bl.a den høye pigmentprosenten,(obs med to strøk kan du risikere at den blir klebrig) Mer hvitt, med mindre jobb.. men den gir en veldig matt overflate, og det anbefales en interiørvoks utenpå for mer glød og vaskbarhet.

OBS Lene erfaring…–hvitpigmentert beis egner seg ikke på eikeparkett. Eik er for hardt, den trekker ikke ned, bruk panellakk her. (på furu er beis nydelig)

huø

Flere forskjelle produkt man kan bruke, her Scanox pnellut, tyrilin interiørbeis, Jotun pannellakk og Bloom panelvoks

Så begge disse produktene er gode, forsinker prosessen og gir lyst/hvitt panel.
MEN har du nytt panel, så er Scanox panellut genialt! Panelluten stopper gulningsprosessen helt, er i tillegg tilsatt litt hvitpigment, så det blir lyst og fint og holder seg slik i maaaaaaaange år. Det er nok med et strøk, vil du ha det enda hvitere, kan du ta et til. Den er vanntynnbar, ikke farlig å holde på med. Det finnes en for vegg/tak og en for gulv. Den for gulv, må etterbehandles med olje eller lakk.

Et annet superprodukt er Bloom panelvoks. Den er miljøvennlig, vanntynnbar og gir en nydelig finish. Den kan du lese mere om her

Bloom panelvoks-behandle lakkert panel

Bloom panelvoks gir en fin vokset finish. Den inneholder ikke voks da, så du kan male over den ved en senere anledning.

GAMMELT MØRKT PANEL
Her må du tenke på at fargen som panelet har nå, vil påvirke den nye fargen i stor grad. Det er veldig viktig,- det blir ikke som nytt igjen, men du kan få et lysere rom. Første bud ALLTID- Vask supergodt med trestjerners trerens. Det sitter mye støv,møkk,og fett på (selv om du ikke ser det) og det MÅ helt bort. Putter du på nye produkter her, vil resultatet bli skjoldete/ujent og i værste fall ikke trekke ned, men pigmentet blir liggende oppå.

yui

Lysne gammelt, mørknet panel. Her brukes det antagelig (ikke helt sikker, men ser slik ut) hvitpigmentert beis. Det kan tilsettes ganske mye hvitt(kalkhvit heter fargen) og det anbefales kun et strøk

Som beskrevet ovenfor kan du bruke både interiørbeis og panellakk. Bare husk at når du tilsetter hvitt, vil den blande seg med den fargen panelet har fra før. I noen tilfeller kan den nye fargen se litt grålig/møkkete ut. Så SETT ALLTID EN PRØVE. Det er altå alfa omega hvordan treverket er før start.

gyl

Her er (helt sikkert hehe) panellakk, et strøk nederst og to strøk øverst. Ikke spesielt mye lysere..Beis, kalkhvit og bloom voks vil sette mer hvitfarge

Når panelet er gammelt kan du også bruke panellut. Den vil ikke lysne panelet til opprinnelig farge, men den vil stoppe prosessen videre. Den inneholder en del hvit pigment, så med to strøk vil det bli lysere.

yuo

Panellut, et strøk nederst, to øverst

Obs- har du flekker etter f.eks bilder, vil disse i de fleste tilfellene synes igjennom beis/lakk/lut. Da anbefaler jeg å male!

Mitt beste tips når du har gammelt, mørkt panel er Bloom panelvoks, hvit. Den har en helt annen oppygning enn beis og lakk, tjukk konsistens, drypper ikke, og dekker mere den gul/brune panelfargen. Tar du to strøk av denne, får du veldig lys vegg, men ikke helt dekkende. prøv den:-)

Litt klokere…? aiai mye info her. Lurer du på noe, så bare spør:) Riktig god helg:-)

5 1 vote
Article Rating
Abonnér
Varsle om
guest
11 Comments
eldste
nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Camilla
Camilla
1. august 2013 15:25

Hei Lene! Kjempe bra blogg, blir skikkelig inspirert! Driver å sliter litt med et gammelt furugulv som vi har pusset ned, så lurte jeg bare på, må jeg fremdeles vaske det med trevask selv når vi har slipt det? Eller holder det å fukte det, også pusse det med 150 for å bli kvitt «ståpelsen»? Vi har tenkt å kjøre det en runde med panellakk også 3-4 med lakk, for å prøve å minske prossessen hvor det blir gult og for å få et holdbart gulv. Noen tips for å få panellaken fint påført mottas med STOR takk. Stuen er… Les mer ›

Jeannett Wahlgren
Jeannett Wahlgren
22. april 2014 18:57

Hei. Vi holder på å resturere en gammel hytte. Vi har lagt 170 bred panel innvendig og beiset den i fargen drivved. Da vi kjøpte hytta var det ett par gamle dører med to store» speil «, som vi har lyst å pusse opp. Hadde i utgangspunktet tenkt å male disse hvite da vi har brukt hvite brede lister. Dørene er grå med vinrøde speil. Når jeg ser den grå fargen mot drivved, synes jeg det ser fint ut. Har dere noen tips om gråtoner som er fin inntil drivved. Kanskje to forskjellig gråtoner eller grå dør og hvite speil??… Les mer ›

Steve Akselsen
Steve Akselsen
6. juli 2014 23:56

For det først, veldig fin side! Jeg holder på å bygge en hytte. Den er en helårshytte oppe i Finnmark. Hytten er høy under taket, men ikke den aller største arealmessig. 65kvm. Stue og kjøkken i samme rom, åpen løsning. Jeg har panel i stue og gang, type lafts, og pernille på alle andre rom. Jeg har hele tiden sett for meg å behandle veggene slik det er litt gjort med Bloom panelvoks på bildet over. Og så ha et litt mørk gulv. Skal legge tregulv. Trur du dette vil fungere? Har du evt noen andre tips? Evt vil du… Les mer ›

Anne
Anne
23. februar 2015 19:39

Endelig et sted med ryddig informasjon! En flott blogg jeg skal titte mer i! 🙂 Jeg lurte på om du tror hvit panellakk vil fungere på dørterskler i eik (og andre eikelister)? De er selvsagt pusset ned. Jeg har forsøkt hvit «beislakk» fra Herdins – og det ga absolutt ingen effekt (annet enn at det ser ut til at jeg har lakket de). Andre tips jeg kan forsøke. Jeg ønsker primært å lysne listene – og gi de en hvit tone. 🙂 Håper du har anledning å svare meg – for jeg har ikke fått noen sikre tips når jeg… Les mer ›

Johanne
Johanne
29. juni 2015 19:23

Hei, takk for tips om panelvoks. Jeg vurderer å lysne et gulnet furutak med Bloom panelvoks, farge hvit. Vet du fordkjell på Bloom og panelvoksen fra merket Osmo? Og har du noen erfaringer med fargene som Bloom tilbyr som panelvoks – vurderer å bruke det på noen vegger.

Irene Øwre
Irene Øwre
24. april 2016 12:32

Hei!
Vi har beiset hytta inne med scanox panel-lut.Hvit.
Noen sier jeg ikke kan peise med en annen farge siden jeg har brukt dette,eller må jeg male?
Det er ca 7-8 år siden .
Har noen vært borte i dette?

Anne Berge
Anne Berge
3. november 2019 12:24

Hei! Jeg har en gammel eikeparkett- gulv vi har slipt ned… Ønsker en hvit naturlig finish… Vi har forsøkt med olje med hvit pigment med resultatet ble skjoldete.. trakk ikke godt nok inn i eikeparkett.. ser du anbefaler panellakk.. mener du blank eller hvitpigmentert da? Og kan dette benyttes på eikeparkett?

Takknemlig for svar:)
Anne.


Lene - Happy Homes Norge

Skrevet av Lene Høiseth

Markedssjef og interiørekspert i Happy Homes Norge. Nordens største fargehandelskjede. lene@happy-homes.no

Les mer om Lene og bloggen ›

Del innlegget:

Fortsett å lese:
11
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x