Slipe tregulv

Slipe tregulvet er en omstendig jobb, men du kan leie slipemaskin og gjøre det selv med god veiledning.


 

Godt nyttår:-)

Nyslipt og behandlet tregulv er nydelig.

Nyslipt og behandlet tregulv er nydelig.

Håper du har kosa deg i jula, det har definitivt jeg 😀 I dag er siste dagen i dette året, så nå er det på tide å planlegge hva og når du skal pusse opp i det nye året;) skal du pusse opp et gammelt  gulv, kan du lese videre her. Jeg fikk for en stund siden en hyggelig mail med bilder fra en som har slipt ned et mer enn 100 år gammelt gulv. De ser du litt lenger ned.

t78

Gulvet kan bli som nytt etter en sliperunde, men det krever god teknikk og tålmodighet.

Å slipe et gulv er ikke bare enkelt, og anbefaler i utgangspunktet å leie folk til å gjøre det. Manglende fagkunnskap kan ødelegge gulvet, og støve ned hele huset. Det er en tidkrevende jobb og teknikken må være rett. Vi leier imidlertid ut slipemaskiner, og med god innføring kan du klare det selv. Denne mannen gjorde det selv, og under her er hvordan han beskriver fremgangsmåten:

Gulv før sliping

Gulv før sliping. Det er gammelt, slitt, kvistene stikker opp litt. 36m2

Gulv etter

Gulv etter

Nå er gulvet slipt og fått hvitolje behandlig. Startet først opp med ganske grovkornet slipe «24 korn papir», men det holdt ikke mål, måtte på med grovere skyts, konstørrelse 16. Først digagonalt deretter på langs, påfølgende med 24, 50, 80, 100 og tilslutt 120. Tok kantene i flere omganger, først med korn 24 etter gorvkjøringen med 16 på langs,  andre omgang  80 korn etter 80korn på langs, tredje runde med 100 før siste langssliping med 100 og 120 og helt til slutt eksentersliper med 120 papir for å få bort endestopp merker etter langsslipingen.

Resultatet ble helt topp, ingen slipemereker!

Brukte laaang tid, ca 15 timer effektiv sliping og 3 timer på oljebehandlingen. Rommet er 36 kvadratmeter og var nok behandlet med linolje eller noe annet seigt.

bip

Et typisk furugulv blir som nytt igjen etter sliping, og klar for ny behandling.

En gulvslipe spesialist, Tommy Hjortdal, forteller at på gulv med kvist er det veldig viktig å krysslipe, så rett fram, skifte korning, så kryss, så rett fram, skifte korning, samme en gang til. Hvis ikke denne teknikken gjøres blir gulvet bølgete pga kvistene. Også på parkett skal man krysslipe, sier han ellers blir ikke gulvet plant.

Videre forteller han at det er veldig viktig å bruke en grovere korning langs kantene, ellers kan man få en ramme rundt hele gulvet. Spesielt hvis gulvet skal farges etterpå blir dette veldig synlig.

Krysslip

Krysslip

ftuo

Er gulvet plant, kan du slipe slipe i bordets lengderetning.

slipe-gulv-2

I kantene brukes en kantmaskin

hup

I hørnene en trekantsliper

gftuo

Etter sliping er det viktig å få fjernet alt støv. Bruk støvsuger og vær grundig.

 

Også var det dette med vask. Teknisk sjef, Scanox Per Lund Nielsen sier dette om vask:
Det er alltid best å rense før man sliper – både når det gjelder et nytt gulv som skal førstegangsbehandles, og ved rebehandling av et gammelt gulv. TreStjerner Gulvrens kan brukes på alle gulv for å fjerne såperester, smuss og andre fettstoffer, og skal alltid benyttes før det slipes. Du skal også vaske nytt gulv, fordi ved høvling av gulvbord legger det seg stoffer på overflaten.

Dette må du tenke på du som skal slipe gulvet selv:

 • Trekk ut eventulelle spiker og skruer. Og reparer eventulle hakk og skader.
 • Fjern lister, slik at du kan slipe helt ut til kanten.
 • Rydd rommet og dekk til det som ikke skal fjernes, og hold dørene lukket og tett med plast.
 • Bruk støvmaske og hørselvern
 • Vær i bevegelse. Maskinen må alltid være i bevegelse når du setter ned og tar opp papiret. Heve valsen før du starter maskinen og pass på at ledningen ikke ligger i veien. Stopp den på samme måte ved å heve valsen før du trykker på stoppknappen.
 • Start med det groveste papiret, og slip med myke bevegelser.Slipemaskinen er tung, og vil lage grop i gulvet hvis den står og går på samme sted
 • Et jevnt gulv kan du slipe i bordets lengderetning (noen anbefaler også å krysslipe her) ujevne gulv må krysslipes-15-20 grader på tvers av lengderetningen.
 • Før du stopper mot veggen må du heve valsen langsomt for å lage en jevn avslutning. Trekk så maskinen bakover, mens du hever valsen igjen. Dette tilbakestrøket føler det samme sporet som du hadde framover. Neste spor overlapper dette med omtrent 5cm.
 • Etter gulvslipingen starter kantslipingen med en kantmaskin. Den føres med sirkelbevegelser inn og ut fra veggen.
 • I hjørnene bruker du en trekantsliper
 • Gulvet må støvsuges godt mellom hver slipeomgang og før etterbehandling.

Se også denne videoen her

http://youtu.be/4_kJf66hH9g

Her har jeg skrevet litt om forskjellige behandlinger på furugulv

DA ØNSKER JEG ALLE ET GODT NYTTÅR!!! 🙂 🙂

 

 

 

0 0 votes
Article Rating
Abonnér
Varsle om
guest
3 Comments
eldste
nyeste
Inline Feedbacks
View all comments

Lene - Happy Homes Norge

Skrevet av Lene Høiseth

Markedssjef og interiørekspert i Happy Homes Norge. Nordens største fargehandelskjede. lene@happy-homes.no

Les mer om Lene og bloggen ›

Del innlegget:

Fortsett å lese:
3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x