Når må jeg male huset?

Male huset utvendig er en stor jobb, og mange lurer på når det må gjøres. Det kan være forskjellige grunner. Her får du svaret! 🙂


må-je-male-huset? happy.homes-jotun

Jotun 2142 Vestlandsrød

Heisan:) Det er 1 juni, og det er sommer! Fantastisk! 🙂 Jeg bor i trøndelag, og vi har ikke hatt så fin mai så lenge jeg kan huske. Jeg er opprinnelig Oslo jente, men har vært skaptrønder i 20 år nå faktisk. Shit…..men når sola og lyset kommer, verden smiler til oss, ser vi rundt oss på hva som må gjøres utendørs. Og muligens dukker spørsmålet opp. Hm MÅ JEG MALE HUSET I ÅR?

Må-jeg-male-huset-i-år?

Det kan jo hende du ønsker en ny farge, da er det bare å sette igang! Og oppfordring til dere som har hvitt eller grått hus, mal i en farge. Norge er omkranset av fargeløse hus, vi ser snart ut som et trist østblokkland. Tenk over det 😉

Utover det er det flere ting du kan se etter for å se om huset ditt trenger en å males.

må-du-male-huset-i-år?

Vanntest:
Vannet skal prelle av når du spyler på det. Hvis det er sår i malingsfilmen vil fukt trekke inn å begynne å ødelegge.

Tegn-på-at-du-må-male-AVFLAKING-Foto-ifi

Flassing og avflaking
Hvis du ser en krakkelering, flassing eller en avflaking som på bildet, bør du gjøre en god grunnjobb, for så å male. Grunnarbeidet er å vaske, skrape, grunne, -så male. Når det ser slik ut er treverket veldig sårbart, og vil få råteskader hvis det ikke blir utbedret, så brett opp armene å dra til nærmeste Happy Homes butikk!

Må-jeg-male-huset-i-år?

Husk alltid å behandle endeved

Det mange ofte glemmer er endeved. Hvis ikke endeveden blir behandlet, suges fukt lett opp her. Så HUSK ALLTID Å GRUNNE/MALE ENDEVED

Tegn-på-at-du-må-male-FALMER-Foto-ifi

Farge med mye kulør falmer fortere enn andre. Tenk på å kjøpe riktig produkt når skal kjøpe inn maling/dekkbeis

Falming:
Har fargen falmet, og det ikke er sprekker, sopp eller flassing er det mer estetisk enn krise. Men det er et tegn på at veggen er slitt, og du bør begynne planlegge ny behandling. Ang falming, så finnes flere produkter som holder lengre på farge og glans. Snakk med din Happy Homes butikk hvilket produkt de anbefaler. Rene oljeprodukter har minst holdbarhet på farge og glans

svertesopp-må jeg male huset

Svertesopp må man ta på alvor

Svertesopp:
Svertesopp ses som sorte prikker på treverket. Det er sopp, og det gjør mer skade hvis det ikke fjernes. Svertesopp kommer av sporer i luften. Klima, temperatur og fuktighet påvirker både mengden og type sopper i lufta. Hus i innlandet hvor klimaet er tørt og temperaturforskjellene er høye mellom årstidene, er mindre plaget med svertesopp enn langs kysten hvor fuktigheten er høyere og temperaturen jevnere.

Husvask_svertesopp-jotun

En god vask, fjerner svertesopp, hvis den ikke har satt seg for godt. Da må du skrape. (Bilde Jotun)

Det du kan tenke på er at soppen gror best i lyse farger og oljebaserte produkter. For å forebygge sopp gjelder det å vaske huset utvendig hvert år, og har du fått den så kan den fjernes med kraftvask. Når du bruker kraftvask, så må huset etterbehandles, altså males. Du kan flekkmale, men ta da alltid hele veggen, hvis ikke vil du se en glansforskjell.

Ha en fin arbeidshelg!:) Psst:  Ikke mal i sola, benytt overskyet vær til det. Er det sol, sol deg!

0 0 votes
Article Rating
Abonnér
Varsle om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Lene - Happy Homes Norge

Skrevet av Lene Høiseth

Markedssjef og interiørekspert i Happy Homes Norge. Nordens største fargehandelskjede. lene@happy-homes.no

Les mer om Lene og bloggen ›

Del innlegget:

Fortsett å lese:
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x