Skal du male huset, hva med ny farge?

Vurderer du ny farge på huset eller hytta? Hva er smart å tenke på, hva skal du ta hensyn til og hvordan oppleves fargene. Tips, råd og inspirasjon 🙂


Jotun_25_R_rosr_d_med_1001_Egghvit__

Jotun rørosrød 25, og egghvit 1001

Hei, nå er det maletid av hus for mange. Male hele huset utvendig er en stor jobb, men det blir så vakkert når det er ferdig. Og ikke minst gjør det holdbarheten av huset mye lengre. Trebebyggelse trenger jevnlig vedlikehold.

Hva med ny farge på huset?
Når du skal endre farge på huset trenger du to strøk maling eller dekkbeis. To strøk kan høres veldig tidkrevende ut, men idag finnes det produkter som tørker fort også utvendig, slik at du kan ta en vegg to strøk på en dag (hvis været tilsier det) Og de produktene som tørker fort er faktisk de beste. De holder best på farge og glans. Hvilket produkt som passer til ditt prosjekt, spør i din Happy Homes butikk.

Staverngul__Rorosr_d__letthet_edit

Jotun 152 Staverngul, 25 Rørosrød, 1624 Letthet

Fargen på huset ditt er viktig. Det er ikke bare å velge grått fordi naboen har det, eller resten av byggefeltet har det. Fargen på huset har påvirkning på omgivelsene, og skal tilpasses terrenget. Farger påvirker oss også utvendig. Opplevelsen av omgivelsene gjør noe med oss. Trivsel rett og slett!
Vi er flokkdyr, vi liker å gjøre det andre gjør, fordi det gir oss trygghet. Har naboen grått hus, og mange andre, er det lett å velge det samme. Innvendig gjør vi definitivt også det, men der er det tross alt ikke så farlig, da det er innenfor 4 vegger.

 

_Gr__Skifer_-_JOTUN_1001_Egghvit_-_TREBITT_Terrassebeis_9073_Shimmergr_

JOTUN 1462 Grå Skifer, JOTUN 1001 Egghvit, JOTUN TREBITT Terrassebeis, JOTUN 9073 Shimmergrå

Denne grå og hvite fargetrenden vi har idag må faktisk snu. Vil vi at Norge skal se trist ut? Som et østblokkland? Det har vært solgt tusenvis av liter med grå og hvit maling de siste årene som har gjort at hele byggefelt i store deler av landet er fargeløse. Om vinteren spesielt er det kjempetrist. Dette er et hjertesukk fra meg, og flere i branjen. Under er et eksempel på samme byggefelt med og uten farger. Bildene er fra Dagny Fargestudio. Dagny er meget engasjert i dette, og jobber tett med arkitekter for å snu trenden.

Byggefelt-med-farger-dagny-fargestudio

Byggefelt med farger (bilde Dagny Fargestudio)

Byggefelt-uten-farger-dagny-fargestudio

Byggefelt uten farger (bilde Dagny Fargestudio)

Under er eksempler fra Bergen, Trondheim og Oslo…Sørenga i Oslo kunne blitt vakkert.. (bilder Dagny Fargestudio)

Eksteriør-farger- Dagny fargestudiofarger-eksteriør-trondheimfargeløst-oslo

SKAL DU ENDRE FARGE PÅ HUSET TENK PÅ FØLGENDE:

Først og fremst, så tenk på at fargen oppleves både lysere og mer intens når den blir malt på en store flater utendørs. Fargene ser gjerne litt «skitne» ut på fargekartet, det er med hensikt, de er tilsatt en del sort, og inneholder ikke så mye kulør. Det er er nødvendig for at de skal fungere utendørs. De blir fine når de kommer på store flater.

Happy Homes Norge farger

4 nydelige og gode eksteriørfarger fra øverst- VH Blåfjell, VH Hulderblå, VH Trollskog, VH Fjellgrå

Nabohusene
I tettbygde strøk er fargeharmoni viktig. Dette oppnår man ved å velge farger omtrent samme sted på en lys-/mørkskala, ton-i-ton-farger eller nyanselike farger. Et hus skal ikke skille seg fargemessig mye ut, hvis ikke spesiell grunn. De skal ikke være skrikende eller for kulørsterke. Harmonerende farger på hus i tettere bebyggelse er en fryd for øyet!

Happy Homes fargesetting utendørs

Tenk på naboene når du skal velge farge, harmoni er viktig. Longyearbyen, fargesetting Grete Smedal

Beliggenheten
Hus ved skogen er mer utsatt for begroing, og hus ved veggen mer utsatt for forurensning og trafikkstøv og det kan kanskje lønne seg å velge en mørkere husfarge som ikke vil fremheve dette. Ligger huset i åpent landskap eller i skogen? Lyse hus skaper en sterk kontrast til naturen rundt, og passer derfor godt til hus plassert i åpne landskap. Mørkere hus/hytter smelter bedre inn i omgivelser med skog og tett vegetasjon. Derfor ser man ofte at hyttene i hyttegrender er malt i mørke farger, fordi dette skaper en helhet og harmoni.

Trebitt_beis_Kastanje_og_Burmateak_Larkollen__27_

Tilpass fargene etter beliggenhenten. Huset eller hytta skal ikke skille seg ut, men gli inn i terrenget. Jotun Trebitt Kastanje og Burmateak

Lyset og årstidene
Her i Norge forandrer lyset seg med årstidene. En farge kan se helt annerledes ut i sommerens lyse måneder enn i det blå, kalde vinterlyset.

Husets stil
Husets tidsepoke bør spille en rolle for fargevalget. Ta en tur i nabolaget og studer fargene på hus fra samme tidsperiode, så får du et inntrykk av hva slags farger som fungerer

Kontraster fremhever detaljer
Skal detaljene fremheves, velg en staffasjefarge i kontrast med husfargen. Ønsker man ikke å fremheve dem, kan de males i samme farge som huset eller ton-i-ton

_Rubin_-_1378_Kontur_-_1376_Frostr_yk_-_TREBITT_Terrassbeis_9710_Terrassegr_

Jotun Rubin-1378 Kontur-1376 Frostrøyk-Trebitt-Terrassbeis 9710 Terrassegrå

Begrens antall farger
Husk at alt rundt huset også har farger. Velger du mange farger på ulike bygningsdeler kan det fort bli for mye av det gode. Ta derfor gjerne igjen fargen på staffasjen på markiser eller stakittfjerde, eller dørfargen i en blomsterkasse

Husk grunnmuren
Velg en annen farge til grunnmuren som til huset. Helt hvite grunnmurer kan ofte gjøre at huset «svever litt», mens mørkere toner gir mer bakkekontakt.

JOTUN_9937_Aske_-_9918_Klassisk_hvit_-_Mur_9933_Stenve

JOTUN 9937 Aske-9918 Klassisk hvit-Mur 9933 Stenvegg

Døren kan få en egen farge
På inngangsdøren kan man gjerne være litt mer dristig. Slik finner man enkelt riktig vei inn, samtidig som man kan vise litt av personligheten sin ved inngangspartiet.

JOTUN_1453_Bomull_-_D_r_0745_Gr_nn_Umbra

Lag et personlig inngangsparti med brytning av farge på døren. JOTUN 1453_Bomull-Dør 0745 Grønn Umbra

 

Håper dette var til hjelp. Bare spør ved spørsmål, god helg 🙂

0 0 votes
Article Rating
Abonnér
Varsle om
guest
1 Comment
eldste
nyeste
Inline Feedbacks
View all comments
Vanessa fra Sukhi
Vanessa fra Sukhi
14. juni 2018 08:50

Utrolig flotte farger på husene!


Lene - Happy Homes Norge

Skrevet av Lene Høiseth

Markedssjef og interiørekspert i Happy Homes Norge. Nordens største fargehandelskjede. lene@happy-homes.no

Les mer om Lene og bloggen ›

Del innlegget:

Fortsett å lese:
1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x