Oljebeis, dekkbeis eller maling?

Hva er egentlig forskjell, og hva bør du bruke? Det får du svar på her 🙂


Trebitt_beis_Kastanje_og_Burmateak_Larkollen__27_

Jotun Trebitt beis Kastanje og Burmateak

Heisan i regnværet uhuuu 🙁 Ja, jeg bor i midt Norge, og vi er ikke så heldig som dere i sørnorge. Åååh hvor jeg ønsker meg hjem til Oslo noen ganger…MEN dagen blir ikke bedre enn man gjør den til sjæl uansett! Jeg holder på å beise hus, og det er ikke så supermoro, så i kveld kan jeg gjøre andre ting! I morgen kommer sola, så da er det opp i stige og svinge malekosten igjen.

Og nettopp dette med beis…eller maling..hva er forskjell egentlig, og hva skal du bruke?

<Maling-eller-beis-happy-homes-jotun

Jotun 8414 Herregårdsgrønn

Så er en guide!

BEIS
Beis er transparent, med fargepigmenter. Den trekker godt ned i treverket, og åringer, kvist osv blir synlig. Utseende blir litt rustikk og naturlig vakkert. Den inneholder sopphindrende midler. Fargeforskjell på et og to strøk, altså det blir mørkere for hvert strøk. Vær obs på at fargeprøver i butikk kan vise kun et strøk, altså lysere. Har du ubehandlet panel, så fungerer oljebeis som en grunning. Du trenger to strøk på nytt treverk. Bestiller du ferdiggrunnet panel fra leverandør, så husk at den ikke må være hvitpigmentert hvis du skal ha en mørk farge på huset.
Har du beis på huset så er intervallet opp til 5 år

beis-hus-Jotun-burmateak-trebitt

Beiset med Jotun Trebitt, Burmateak 623

Beis-jotun-trebitt-brunsort

Beis Jotun Trebitt 734 Brunsort

TJÆREBEIS
Er det samme som beis, men inneholder 2-3% tjære. Det gjør konsistensen litt tykkere. Det er noe helt annet enn ren tjære. Ved ren tjære kan ingen annet produkt brukes utenpå, men med kun et par prosent kan du senere ha en dekkende beis eller maling oppå. Tjære gjør at det blir mer lød i treverket.

Tjærebeis-tyrilin-happyhomes

Tjærebeis Tyrilin

DEKKBEIS
Dekkbeis er egentlig ikke en beis, men en fortynnet maling. Den er basert på olje, altså bindemiddelet eller akryl. Og det finnes også et bindemiddel av en blanding som vi kaller vanntynnet alkyd (alkyd=olje) Egentlig litt rart, du kan se for deg hva som skjer når du blander olje og vann..Men de kapsler på en eller annen måte inn oljen. Ganske bra teknologi!
Dekkbeis trekker litt ned i treverket slik at du ser konturene i større grad enn maling, men det er noen ganger vanskelig å se forskjell på dekkbeis og maling. Dekkbeis kan du bruke på uhøvlede materialer. På høvlede/glatte materialer må du bruke maling, pga heft og utseende. Intervall 5-7 år

dekkbeis-elelr-maling-happy-homes

Dekkbeis vil du se konturene av treverket. Bilde Ifi.no

_Rubin_-_1378_Kontur_-_1376_Frostr_yk_-_TREBITT_Terrassbeis_9710_Terrassegr_

Jotun Rubin 2746-1378 Kontur

MALING
Maling dekker treverket best. Den legger seg som en hinne på treverket. Har du glatt bordkledning, bør du velge maling. Intervall kan være helt opp til 20 år med hybrid maling, men det avhenger veldig av vær, grunnarbeid, og vedlikehold. Derfor er ikke maling nødvendigvis det som bevarer treverket best, siden det ofte kan skjule råte. Følg med på sprekker i malingsfilmen, for der kommer det inn fukt som skaper grobunn for sopp og råte. Maling finnes i linjoljemaling, oljemaling, og vanntynnet.

Jotun-staverngul-male-huset-happy-homes

Jotun staverngul 0152

må-je-male-huset? happy.homes-jotun

Jotun 2142 Vestlandsrød

Nytt panel
Velg fritt behandling. Mitt råd er å tenke nøye igjennom om du vil dekke terverket med en gang. Når du først har gjort det er det ingen vei tilbake. Velger du beis derimot, kan du alltid male over senere. Ved beis, to strøk. Med dekkbeis eller maling-et strøk grunning og to strøk dekkende. Det går fint å ikke ta alle strøkene samme året, to er anbefalt. Grunning er ekstermt viktig å få på fort. Grunn gjerne før det er på veggen.Treverket blir fort skadet ubehandlet.

Før beiset panel
Da kan du beise igjen, fargen vil bli mørkere. Du kan legge en dekkbeis på uhøvlet, og du kan male. Hvis du skal legge dekkende så er det avhengig av hvor inntørket treverket er(hvor mye pigmenter som er igjen) om du trenger grunning. Er du usikker, ta bilde å spør i butikken, eller spør om de kan ta en befaring.

Før malt panel
Da er det anbefalt å bruke maling igjen, pga glatt film.

Hvilke produkt, olje eller vann?
Jeg husker godt for ca10 år siden da vanntynnbare produkter var relativt nytt på markedet og folkemunne. Det var generelt liten tro på at man ikke skulle bruke olje basert ute. Kunne det holde? Vil det ikke bare regne bort? Vil det dekke? Idag har de fleste fått med seg at dette er bra produkter og smart! Hvorfor er det smart? Jo, fordi med olje vil glans og farge blekne gradvis hvert år. Spesielt ved rødfarger og ellers mørke farger er det synlig. Huset vil faktisk endre farge relativt fort. Ved et vanntynnbart produkt om det er ren akryl eller oljemodifisert vil fargen og glansen vare 12-15 år (hvis du har gjort en god vask og grunnarbeid, pluss to strøk) Ren akryl har lavere glans enn en som innholder olje, altså gir et mattere utseende, men holder seg slik i flere år. En annen fordel er at den er mye lettere å jobbe med. En maler sa en gang at «det er som å smøre smør på veggen» og det stemmer. I tillegg tørker den fort, slik at du kan ta to strøk på en dag.

male-huset-vi-i-villa

Kjekt at malingen tørker fort når hele huset skal males. (bilde viivilla.no)

I tillegg gror ikke sopp så godt i vann som i olje. Så på lyse hus hvor man fort ser spesielt svertesopp, er dette mer fraværede med vanntynnbare produkt.

SELVRENSENDE MALING
Siste som har blitt en stor suksess er selvrensende maling. Det betyr at møkk-svertesopp, sporer osv har vanskeligere for å feste seg. Den selvrensende malingsfilmen gjør at vannet legger seg på veggen i større og jevnere dråper, som vasker med seg mer av skitten på vei ned veggen. Det blir rett og slett enklere for deg å holde husveggen ren!

sELVRENSENDE-MALING-SÅ-SLIPER-DU-VASKE-SÅ-MYE

Vaske hus er ikke så gøy, men det bør gjøres hvert år. Med selvrensende maling får du god hjelp av regnet istedet!

Litt klokere før helga? Det er masse Happy Homere som kan hjelpe deg i jungelen, bare ta kontakt med oss 🙂

God helg 🙂

5 1 vote
Article Rating
Abonnér
Varsle om
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Lene - Happy Homes Norge

Skrevet av Lene Høiseth

Markedssjef og interiørekspert i Happy Homes Norge. Nordens største fargehandelskjede. lene@happy-homes.no

Les mer om Lene og bloggen ›

Del innlegget:

Fortsett å lese:
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x